Mircea Hava: Alba Iulia este un oraş în care cultura este primită şi promovată
Alba Iulia, 27 septembrie 2012 – Prima ediţie a Alba Iulia Music &Film Festival se pregăteşte de lansare, astăzi, în inima oraşului. Timp de patru zile localnicii vor putea intra într-un alt ritm al vieţii cotidiene, un ritm impus de trupele ce vor susţine zilnic concerte, de invitaţii speciali (actori, producători de film, regizori) ce vor fi prezenţi, de filmele (multe în premieră pentru Alba Iulia) care vor rula în trei spaţii diferite. Astăzi, la Palatul Apor, a avut loc o conferinţă de presă pe această temă, Alba Iulia Music &Film Festival, la care au luat parte Mircea Hava- primarul municipiului Alba Iulia, Tudor Giurgiu – directorul festivalului şi Mihai Coşer – purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Alba Iulia.
În cadrul conferinţei, primarul Mircea Hava a ţinut să precizeze că Alba Iulia este o locaţie potrivită pentru un asemnea festival:
„Locaţia este excepţională…oamenii care vin pe scenă la Alba Iulia sunt oameni excepţionali, cu experienţă, şi cred că cele două lucruri se vor îmbina foarte bine şi vom avea un festival de muzică si film, reuşit la Alba Iulia(…) Alba Iulia a fost mulţi, din păcate mult prea mulţi ani, „din alt film”. Acum e şansa noastră să o ducem acolo unde îi este locul de drept, nu doar în centrul ţării ci şi în centrul unei vieţi culturale reale, a unor evenimente importante, cu greutate, care să crească valoarea Cetăţii şi prin prisma a ceea ce se întâmplă între zidurile ei. Avem prea multe idei încât să nu le transformăm în oportunităţi cum este Alba Iulia Music &Film Festival. E şansa noastră să arătăm că vrem şi ştim să regizăm evenimente culturale cu rezonanţă, să facem din Cetate cel mai mare ecran din ţară, pe care nu doar să vedem ci şi să fim văzuţi.
Oricât de importantă ar fi Cetatea Alba Carolina ca reper istoric şi cultural, suntem conştienţi că viitorul înseamnă ceva mai mult decât nişte ziduri reci, fie ele chiar şi refăcute sau reabilitate. Fără acţiuni şi evenimente de genul Alba Iulia Music & Film Festival, care să-i dea viaţă şi să-i aducă un plus de valoare, Cetatea nu poate creşte şi nu are mari şanse să devină atractivă, în sensul complet al cuvântului, pentru turistul român sau european. Suntem mândri că Alba Iulia este unul dintre puţinele locuri din România în care cultura este primită şi promovată, indiferent că e vorba de film, muzică sau teatru”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
Tudor Giurgiu, directorul festivalului, spune că Alba Iulia merită un asemenea eveniment:
„Alba Iulia a renăscut spectaculos şi merită promovată, iar cetatea este un obiectiv care trebuie văzut de orice turist. Am adus aici un festival care să aibă identitatea lui proprie, o combinaţie unică între filmele care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live fie solişti/trupe legaţi de cinema.”
„Alba Iulia este din acest moment o destinaţie pentru încă un gen de public”, a declarat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății
Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății Sărbătoarea Muzicii a început vineri, 11 iulie 2025, la Alba Iulia. În prima seară, pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia, a urcat una dintre cele mai notabile voci ale României: Irina Baianț. Sute de persoane au umplut […]
„Tolerance: Accept the Differences!” – Expoziție semnată de artistul egiptean Mohamed Zakaria Soltan, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, până în 7 august 2025
„Tolerance: Accept the Differences!” – Expoziție semnată de artistul egiptean Mohamed Zakaria Soltan, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, până în 7 august 2025 La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc, în data de 9 iulie 2025, vernisajul expoziției „Tolerance: Accept the Differences!” semnată de artistul egiptean Mohamed Zakaria Soltan. […]
Proiect educațional: „Ora cu și pentru animale”, predată în toate școlile din România
Proiect educațional: „Ora cu și pentru animale”, predată în toate școlile din România Un proiect educațional inedit, derulat timp de un an în județul Ilfov, ar putea fi extins în toate școlile din România. Este vorba despre materia opțională „Ora cu și pentru animale”, care a avut efecte remarcabile în rândul elevilor și care a […]