Mircea Cărtărescu a fascinat publicul la Târgul de carte „Alba Transilvana”
Între invitaţii recentului Târg de carte „Alba Transilvana” s-a distins Mircea Cărtărescu. Venit la Alba Iulia să-şi lanseze cartea „Poezia” – integrala operei sale lirice, reputatul literat şi profesor universitar a atras, ca un magnet pilitura de fier, publicul.
Ajuns în proximitatea admiratorilor a vorbit liber, probând o capacitate retorică sclipitoare, încă de la primele propoziţii. A mărturisit: „asemeni lui Kafka scriu ca să-mi înţeleg condiţia.
Nu scriu ca să public cărţi, ca să-mi sporesc popularitatea ori ca să-mi exersez stilurile literare, ci pentru mine scrisul e un continuu jurnal interior. Un scriitor trebuie să scrie despre el însuşi, pentru ca apoi să poată scrie despre ceilalţi. Scriu ca să mă iau pe mine însumi prin surprindere, ca să înţeleg de ce exist, pentru că fiecare din noi trăim minunea de a exista pe lume. Vreau să-mi plătesc biletul pentru această existenţă scriind. Nu sunt un manierist, nici un postmodern, deşi am folosit procedee literare din toate vremurile. Sunt un poet neoromantic ce are în codul genetic câteva sunete fundamentale – Eminescu, Novalis, Trakl. Mi-e drag să mă întâlnesc cu publicul. E bine ca oamenii să stea faţă în faţă, să se cunoască, scriitorii fiind oameni pur şi simplu”.
Când a trebuit să evidenţieze produsul editorial ce l-a făcut să vină în Cetatea Marii Uniri a afirmat: „cartea e din precambrianul vieţii mele literare, căci nu am mai creat de mult poezie. Un erou e un tânăr ce moare pe câmpul de luptă. Dacă un scriitor moare tânăr, nimeni nu va simţi lipsa operei lui viitoare. Dacă m-aş fi oprit cu poezia după 15 ani de scris, aceasta ar fi fost opera mea completă şi criticii ar fi fost privilegiaţi. Sunt recunoscător că, după ce am încetat să scriu poezie, mi s-a mai dat o viaţă, o şansă în plus ca să scriu şi proză. Cred că am scris suficientă poezie şi e minunat că ea se află toată în cele 800 de pagini ale acestei cărţi”.
În final a lecturat poemul „Dragostea” şi a dat autografe. Iar prin întreaga „prestaţie” i-a încântat pe cei prezenţi la eveniment.
Ioan Adrian POPA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie
31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din […]
FOTO | Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu”
Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu” Începând din anul 2006, profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu, originar din „Capitala Țării Moților”, oferă premii în bani elevilor merituoși, absolvenți de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Avram Iancu”, iar […]
FOTO | Grupa Mică „Ciupercuțe”, de la Grădinița cu program prelungit Scufița Roșie – Alba Iulia – Exploratori ai Naturii în Proiectul eTwinning „STEAM for the Ecosystem”
Grupa Mică „Ciupercuțe”, de la Grădinița cu program prelungit Scufița Roșie – Alba Iulia – Exploratori ai Naturii în Proiectul eTwinning „STEAM for the Ecosystem” Steam for the Ecosystem este un proiect Etwinning, desfășurat la grupa mica Ciupercuțe de la Gădinița cu program prelungit Scufița Roșia – Alba Iulia, în perioada februarie – iunie 2025. […]