Mircea Cărtărescu a fascinat publicul la Târgul de carte „Alba Transilvana”
Între invitaţii recentului Târg de carte „Alba Transilvana” s-a distins Mircea Cărtărescu. Venit la Alba Iulia să-şi lanseze cartea „Poezia” – integrala operei sale lirice, reputatul literat şi profesor universitar a atras, ca un magnet pilitura de fier, publicul.
Ajuns în proximitatea admiratorilor a vorbit liber, probând o capacitate retorică sclipitoare, încă de la primele propoziţii. A mărturisit: „asemeni lui Kafka scriu ca să-mi înţeleg condiţia.
Nu scriu ca să public cărţi, ca să-mi sporesc popularitatea ori ca să-mi exersez stilurile literare, ci pentru mine scrisul e un continuu jurnal interior. Un scriitor trebuie să scrie despre el însuşi, pentru ca apoi să poată scrie despre ceilalţi. Scriu ca să mă iau pe mine însumi prin surprindere, ca să înţeleg de ce exist, pentru că fiecare din noi trăim minunea de a exista pe lume. Vreau să-mi plătesc biletul pentru această existenţă scriind. Nu sunt un manierist, nici un postmodern, deşi am folosit procedee literare din toate vremurile. Sunt un poet neoromantic ce are în codul genetic câteva sunete fundamentale – Eminescu, Novalis, Trakl. Mi-e drag să mă întâlnesc cu publicul. E bine ca oamenii să stea faţă în faţă, să se cunoască, scriitorii fiind oameni pur şi simplu”.
Când a trebuit să evidenţieze produsul editorial ce l-a făcut să vină în Cetatea Marii Uniri a afirmat: „cartea e din precambrianul vieţii mele literare, căci nu am mai creat de mult poezie. Un erou e un tânăr ce moare pe câmpul de luptă. Dacă un scriitor moare tânăr, nimeni nu va simţi lipsa operei lui viitoare. Dacă m-aş fi oprit cu poezia după 15 ani de scris, aceasta ar fi fost opera mea completă şi criticii ar fi fost privilegiaţi. Sunt recunoscător că, după ce am încetat să scriu poezie, mi s-a mai dat o viaţă, o şansă în plus ca să scriu şi proză. Cred că am scris suficientă poezie şi e minunat că ea se află toată în cele 800 de pagini ale acestei cărţi”.
În final a lecturat poemul „Dragostea” şi a dat autografe. Iar prin întreaga „prestaţie” i-a încântat pe cei prezenţi la eveniment.
Ioan Adrian POPA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată