Minivacanța de Paște, la final: Care sunt drepturile angajaților obligați să lucreze în zilele declarate libere
De Paște, românii au avut, în acest an, patru zile de minivacanță, după ce Vinerea Mare a fost declarată și ea zi liberă. Astfel, nu s-a lucrat vineri, 6 aprilie, sâmbătă, duminică și luni, 9 aprilie. Angajații revin la lucru marți, 10 aprilie.
Există însă și persoane care au fost obligate să lucreze chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. În acest caz, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, după cum prevede Codul muncii.
Vizate sunt persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică, care au avut un program special în zilele de sărbătoare legală, scrie Digi24.ro.
Aceeași situație este și în cazul celor încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.
Pentru că cei care și-au petrecut Paștele în afara orașelor revin acasă, traficul rutier este aglomerat, luni, pe toate drumurile naţionale şi în special pe Valea Prahovei, din acest motiv circulaţia maşinilor care vin de la munte spre Bucureşti este deviată și pe DN 1A.
Poliţiştii le recomandă celor care se întorc luni acasă din minivacanţa de Paşte să conducă atent şi cu prudenţă şi să respecte indicaţiile poliţiştilor din teren.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PAȘTE 2025 | Care sunt cele mai frumoase mesaje de Paște, conform Chat GPT Paștele, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, este marcată în 2025 în același timp de toți creștinii. Sărbătoarea Pascală este și un bun prilej pentru creștini de a-și trimite mesaje speciale. Am întrebat Chat GPT care sunt cele mai frumoase mesaje […]
Lumina Sfântă de PAȘTE. Ce simbolizează și cum trebuie să procedezi dacă lumânarea se stinge în drum spre casă. Sfatul preotului
Lumina Sfântă de PAȘTE. Ce simbolizează și cum trebuie să procedezi dacă lumânarea se stinge în drum spre casă. Sfatul preotului În noaptea sfântă a Învierii Domnului, credincioșii ortodocși participă cu emoție la slujba de Paște și așteaptă momentul solemn al primirii Luminii Sfinte. Aceasta este adusă din Ierusalim și simbolizează biruința vieții asupra morții, […]
Miracolul Învierii lui Iisus Hristos: Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim în Sâmbăta Mare 2025
Miracolul Învierii lui Iisus Hristos: Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim în Sâmbăta Mare 2025 Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, sâmbătă, 19 aprilie 2025, la ora 14.36. Patriarhul Ierusalimului a ieșit mai apoi din Sfântul Mormânt și a împărțit lumina celor adunați cu lumânări. Citește și: Cum ajunge Sfânta Lumină […]