Ministrul Victor Negrescu: „România și Austria lucrează împreună pentru a asigura continuitate la nivelul Președinției Consiliului Uniunii Europene“
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a efectuat ieri, 25 septembrie 2018, o vizită de lucru la Viena. Cu acest prilej, oficialul român a avut o întrevedere cu Alexander Schallenberg, coordonatorul Președinției Austriei la Consiliul Uniunii Europene din cadrul Cancelariei Federale.
Întâlnirea a vizat un schimb de opinii și bune practici asupra exercitării președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene, precum și obținerea evaluării părții austriece cu privire la stadiul și evoluțiile preconizate pe principalele dosare cu impact politic major aflate pe agenda instituțiilor europene, precum Cadrul Financiar Multianual post-2020, Brexit, respectiv tematicile subsumate securității interne și migrației.
Ministrul delegat a salutat buna colaborare dintre cele două părți în contextul în care România a început să exercite, încă de la 1 iulie 2018, fără sincope, atribuțiile „președinției din umbră“ pe lângă Președinția Austriei la Consiliul Uniunii Europene, prin angajamentul de a urmări procesele de negociere, mai ales la nivel de trialog cu Parlamentul European şi Comisia Europeană. În acest sens, au fost create două posturi temporare la Ambasada României în Republica Austria, existând în același timp sprijin și din partea unui membru al rețelei „Diplomatul UE“, care a fost relansată în acest an.
„Obiectivul comun al mandatelor noastre succesive la Consiliul Uniunii Europene este acela de a contribui la promovarea unei agende europene bazate pe unitate, coeziune și incluziune. De aceea, cooperarea cu Președinția Austriei este esențială atât sub aspectul procesului de reflecţie cu privire la direcțiile de evoluţie ale politicilor europene, cât și în vederea calibrării obiectivelor și nivelului de ambiție pe care România și le va stabili pentru propriul program de lucru în funcție de progresele și rezultatele partenerilor noștri“, a subliniat Victor Negrescu.
În același timp, au fost abordate în cadrul consultărilor și oportunitățile de promovare comună a Strategiei Uniunii Europene privind Regiunea Dunării în contextul deținerii de către România a președinției Strategiei pentru o perioadă de un an, începând cu data de 1 noiembrie 2018, precum și a faptului că țara noastră a obținut recent preluarea și asigurarea, în parteneriat cu Austria, a secretariatului strategiei.
„Mă bucur că România și Austria, în calitate de co-inițiatoare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, continuă să se angajeze pe deplin în implementarea sa efectivă. Suntem pe deplin conștienți de potențialul macroregiunilor de a inspira convergența economică, socială și teritorială între statele participante și ne dorim ca această formă de colaborare regională să cunoască o dezvoltare continuă în perioada următoare“, a declarat Victor Negrescu.
În cadrul vizitei, oficialul român a susținut o alocuțiune cu tema „Viitorul Europei: există o cale de a continua împreună?“ în cadrul conferinței internaționale „Generation Next“, organizată de Institutul Aspen, în colaborare cu Institutul de Științe Socio-Umane din Viena.
Vizita a făcut parte din demersurile ministrului delegat de consolidare a dialogului și cooperării în domeniul afacerilor europene cu ceilalți parteneri europeni în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun