Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Victor Negrescu: Ne propunem să devenim un factor de coeziune la nivelul statelor membre pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit, marți, 19 iunie 2018, în cea de-a doua parte a vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Bruxelles, cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič, și cu comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

În convorbirile avute, ministrul delegat a reiterat eforturile depuse de Guvernul României în cadrul procesului de pregătire și a evocat liniile de abordare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, sub aspectul obiectivului de a pune cetățeanul în centrul procesului decizional european.

În cadrul întâlnirii cu Maroš Šefčovič, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind dosarele de actualitate la nivelul Uniunii Europene în materie de energie.

„Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va continua demersurile președințiilor anterioare și are în vedere tematici prioritare în domeniul energiei, respectiv viitorul implementării Uniunii Energiei şi dezvoltarea infrastructurii energetice europene. Vom acționa, pe durata celor șase luni de mandat, în calitate de mediator imparțial și ne propunem să devenim un factor de coeziune la nivelul Uniunii Europene“, a subliniat Victor Negrescu.

Discuțiile purtate cu Margrethe Vestager s-au axat pe aspecte legate de consolidarea dialogului cu Comisia Europeană în domeniul concurenței, ministrul delegat evidențiind că implementarea strategiei privind piața unică la nivel european reprezintă o tematică de interes a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

„Aplicarea normelor în materie de concurență trebuie să se facă efectiv și în mod unitar la nivelul Uniunii Europene, iar autoritățile naționale de concurență, prin acțiuni specifice și cu instrumente adecvate, pot contribui la crearea unei veritabile piețe unice. În acest spirit, mesajul nostru se va axa pe tot parcursul celor șase luni de mandat pe nevoia de convergență economică, socială și teritorială cu scopul de a crește competitivitatea Uniunii Europene“, a explicat Victor Negrescu.

Informații suplimentare:

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea