Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministrul Victor Negrescu, la Alba Iulia: „România Digitală va fi un concept central pe perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene“

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a organizat vineri, 14 septembrie 2018, la Alba Iulia, o nouă consultare cetățenească privind viitorul Uniunii Europene, având ca tematică „Europa convergenței: inovare și digitalizare“.

Evenimentul, organizat împreună cu Institutul European din România şi beneficiind de sprijinul Universității „1 Decembrie 1918“, s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, jurnaliști, exponenți ai mediului asociativ și academic, precum și cetățeni ai judeţului Alba.

În intervenția sa, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că țara noastră rămâne pe deplin angajată în raport cu obiectivul de definitivare a Pieţei Digitale Unice, ca una dintre temele centrale ale agendei europene.

„România a fost întotdeauna o ţară dinamică şi orientată spre viitor, care a îmbrăţişat rapid şi a valorificat noile tendinţe tehnologice și serviciile digitale. Nu întâmplător am ales să abordăm această tematică la Alba Iulia, oraşul-simbol al Marii Uniri, devenit astăzi orașul-pilot din România unde, în anul Centenarului, se testează 100 de proiecte subsumabile conceptului de smart city“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

De asemenea, oficialul a subliniat faptul că digitalizarea reprezintă o investiție strategică pentru economia Uniunii Europene, aceasta putând contribui în mod semnificativ la creșterea eficienței și a productivității, precum și la generarea unor economii substanțiale la nivelul cheltuielilor publice. În acelaşi timp, ministrul a menționat că cercetarea și inovarea contribuie în mod direct la prosperitatea Europei și la bunăstarea societății și a cetățenilor europeni, ameliorând condițiile de viață și de muncă ale europenilor, îmbunătățind competitivitatea Uniunii Europene, dar și stimulând creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

„Printre obiectivele urmărite de România, atât în calitate de stat membru, cât şi ca viitoare Preşedinţie la Consiliul Uniunii Europene, se numără: reducerea decalajelor digitale, dezvoltarea competențelor digitale, precum și creșterea capacității și a capabilităților concrete ale Uniunii Europene de a contracara atacurile cibernetice şi criminalitatea informatică. În același timp, trebuie să utilizăm și să promovăm toate capacitățile existente de cercetare și inovare în întreaga Uniune Europeană, iar promovarea sinergiilor între toate instrumentele și programele disponibile, precum și stimularea participării tuturor statelor membre sunt importante pentru realizarea obiectivelor stabilite în acest domeniu“, a evidenţiat Victor Negrescu.

Informații suplimentare

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România au lansat pe 9 mai 2018 o serie de „Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“. Ciclul de evenimente are ca scop dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar și se înscrie în cadrul generat de inițiativa lansată la nivel european și andosată la nivelul statelor membre (documentul „Inițiativa Consultărilor cetățenilor UE – cadrul comun“ / „EU Citizens’ Consultations Initiative – Joint Framework“). Consultările cetățenești constituie astfel cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România și pe cetățenii săi, cât și cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene.

Evenimentul de lansare la nivel național a avut loc în 9 mai, la București, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, în contextul aniversării Zilei Europei, cu participarea reprezentanților administrației publice centrale, ai Parlamentului României, ai corpului diplomatic acreditat la București, ai mediului academic, exponenților mediului asociativ, ai instituțiilor de învățământ din București, elevilor, studenților și reprezentanților mass-media. Consultările continuă, în septembrie 2018, în diferite localități din principalele regiuni istorice ale României, iar concluziile vor fi prezentate la București, în luna octombrie a acestui an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea