Ministrul Muncii: Salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Propunere la Guvern
Salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, potrivit unei hotărâri de guvern pe care ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat-o spre primă lectură, joi, 26 octombrie, la începutul şedinţei Executivului.
”Vă propunem astăzi o hotărâre de guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe ţară să crească la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, în condiţiile în care, la vremea respectivă, nu fusese luată în calcul întoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, citată de Agerpres, la începutul şedinţei de la Palatul Victoria.
Tot spre primă lectură, ministrul Muncii a prezentat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care ‘indemnizaţia minimă de creştere a copilului va creşte, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, faţă de 1.233, cât este în prezent’.
‘Pentru asigurarea acestei creşteri, indemnizaţia de creştere a copilului nu va mai fi raportată pe viitor la salariul minim, ci la indicele social de referinţă (ISR), care este astăzi 500 de lei, iar indemnizaţia minimă va fi de două ori şi jumătate ISR’, a explicat Vasilescu.
Ministrul a venit, totodată, şi cu propunerea de amânare a măsurii privind venitul minim de incluziune ‘cu un an de zile până la data de la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit’.
‘Avem multe solicitări de la autorităţile locale care, de asemenea, ne-au informat că îşi doresc prorogarea acestui termen de punere în aplicare a legii’, a completat Vasilescu.
Ministrul s-a referit şi la o altă propunere prevăzută în proiectul de ordonanţă, privind creşterea pensiei minime la 640 de lei.
‘Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanţă prevede creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%, dar atenţie, fără fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%’, a mai declarat Vasilescu.
sursa: agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 10 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 15 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 3 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri