Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Muncii: Prin reducerea CAS, în mediul privat este posibil ca nu toate salariile să crească

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Muncii: Prin reducerea CAS, în mediul privat este posibil ca nu toate salariile să crească

Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat, în cursul serii de luni, că nu doreşte să comenteze din punct de vedere politic propunerea privind scăderea contribuţiei CAS, însă spune că, în mediul privat este posibil ca nu toate salariile să crească.

„Ce este sigur, că se va adânci deficitul de la fondul de pensii, asta din punct de vedere tehnic, şi oricum în acest moment nu cred că este de dorit o adâncire a deficitului la sistemul de pensii”, declară ministrul, arătând că această situaţie poate fi o „dificultate în calea majorării de pensii”.

„Vreau să vorbesc doar din punct de vedere tehnic, politic se va decide acest lucru în coaliţie. Primul efect este – şi m-am uitat cu mare, mare atenţie la ce au spus şi sindicatele, dar şi anumiţi reprezentanţi ai patronatelor din România – şi este clar că poate părea un măr otrăvit, aşa că e posibil (…) ca anumite venituri să crească, mă refer la veniturile salariale, dar noi ştim cu toţii că, spre exemplu, în privat multe contracte se negociază la valoarea netă, la preţul net al muncii, la salariul net şi acolo nu e sigur că vor creşte veniturile odată cu această scădere. Însă ce este sigur că se va adânci deficitul de la fondul de pensii, asta din punct de vedere tehnic, şi oricum în acest moment nu cred că este de dorit o adâncire a deficitului la sistemul de pensii. Eu de la coaliţie nu am nicio decizie, aşteptăm decizia coaliţiei”, a declarat Marius Budăi luni seară, la Realitatea Plus.

El a arătat, în acest context, că o majorare a deficitului la bugetul de pensii nu ar duce la scăderi de pensii, însă „poate fi o dificultate în calea majorării de pensii”, arătând că în paralel cu o eventuală scădere la nivelului bugetului de pensii, România se află „într-o încorsetare nedreaptă, până în 2070, într-un procent asumat prin PNRR”.

Budăi a spus că nu doreşte „nicio secundă” să pună în pericol implementarea PNRR.

Ministrul Muncii e de părere că nivelul pensiilor în România nu trebuie corelat exclusiv cu creşterea economică, acest lucru putând fi posibil doar dacă nivelul pensiilor ar fi unul „mulţumitor”.

„Nu cred că trebuie să legăm creşterile de pensii doar de creşterea economică. O putem face, dar doar atunci când ajungem la un nivel mult mai sus cu nivelul pensiilor din România”, a afirmat el.

Întrebat dacă există bani în buget pentru majorări de pensii, ministrul a răspuns că „în această situaţie pot exista probleme, dar acestea sunt problemele Guvernului, nu ale cetăţenilor, Guvernul este în funcţie şi trebuie să găsească soluţii”.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mesaje false, transmise în numele ANAF: Anunțul reprezentanților instituției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje false, transmise în numele ANAF: Anunțul reprezentanților instituției O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice, le este solicitată „lista entităților externe care au de achitat către societate sume mai mari de 10.000 de euro”. Falsificatorii motivează că „scopul acestei solicitări este de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea