Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, se va afla vineri în Alba Iulia
*Ministrul va participa la o conferință regională având ca temă principală relațiile dintre judecători și avocați, organizată de UNBR, CSM, INPPA, CCJE, Curtea de Apel Alba Iulia, Baroul Alba, Baroul Hunedoara și Baroul Sibiu
Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, va fi prezent, vineri, 14 noiembrie a.c., la Alba Iulia, unde va participa la cea de-a patra conferință din seria celor organizate de Uniunea Națională a Barourilor din România, în conlucrare și sub egida Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea implementării Proiectului privind relațiile dintre judecători și avocați din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.
Anunțul a fost făcut de avocatul Ioan Rus, decanul Baroului Alba, care a organizat o conferință de presă alături de prodecanul av. Armand Boer și de vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia, judecătorul Aurelian Mocan, ca reprezentanți ai co-organizatorilor evenimentului de la Alba Iulia.
Este vorba despre conferința cu titlul ”Individualizarea pedepselor. Circumstanțe atenuante. Circumstanțe agravante. Renunțarea la aplicarea pedepsei. Infracțiuni contra înfăptuirii justiției. Garanții ale dreptului la apărare în cursul urmăririi penale și judecății. Drepturi și obligații deontologice ale judecătorilor și avocaților” ce se va desfășura, începând cu ora 10.00, la Hotel Parc din Alba Iulia.
Și-au mai anunțat prezența și vor susține alocuțiuni judecător dr. Rodica Aida Popa de la Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție și reprezentant al României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni; avocat – prof. univ. dr. Dan Oancea – vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR); judecător Alexandra Iuliana Paștiu – președintele Curții de Apel Alba Iulia; Marian Trușcă – directorul adjunct al Institutului Național al Magistraturii (INM); avocat dr. Traian Briciu – directorul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), judecător dr. Voicu Pușcașiu de la Judecătoria Deva; judecător Ancuța Pura de la Secția penală a Curții de Apel Alba Iulia; avocat dr. Petruț Ciobanu – formator la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților; avocat dr. Sergiu Florescu de la Baroul Sibiu; avocat Doru Florin Radu din Consiliul Baroului Hunedoara, judecător Anda Santai de la Judecătoria Sibiu și avocat dr. Octavian Hârceagă de la Baroul Alba.
”Conferința are o temă de actualitate, care vizează aspecte privind aplicarea unor prevederi din Noul Cod Penal, dar avem și o temă mai nouă care vizează raporturile dintre magistrați și avocați, inclusiv obligațiile deontologice, pentru că un rol important în soluționarea cauzelor îl au și avocații. Mai nou, și este foarte bine așa, la nivelul Uniunii Europene se pune această problemă a stabilirii unor reguli deontologice precise, în așa fel încât actul de justiție să poată fi înfăptuit în cele mai bune condiții”, a precizat av. Ioan Rus, decanul Baroului Alba.
Acesta a precizat că astfel de conferințe se organizează la nivel național, la nivelul unor Curți de Apel din țară și au avut loc până acum în București, Râmnicu Vâlcea și Brașov.
”Este un eveniment deosebit de important care are o dublă semnificație: pe de o parte favorizează dezvoltarea cooperării la nivel instituțional între instanțe, parchete și barou, iar pe de altă parte este un eveniment cu caracter științific unde vor fi dezbătute probleme de ordin juridic deosebit de importante legate de Noul Cod Penal. Sunt chestiuni care interesează în mod direct și concret activitatea judiciară. Dezbaterile și prezentările care vor avea loc acolo vor fi deosebit de utile pentru toți participanții la desfășurarea activității judiciare. Este foarte important să discutăm aspectele de ordin deontologic în comun întrucât câtă vreme activitatea judiciară implică o relaționare între judecător, procuror și avocat trebuie găsită calea optimă de armonizare”, a spus judecătorul Aurelian Mocan.
Vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia a mai spus că în urma invitațiilor trimise au confirmat participarea peste 50 de judecători și 5 procurori, că vor fi prezentate teme cu caracter profesional și că evenimentul de la Alba Iulia va fi un prilej pentru a dezvolta cooperarea instituțională.
”Hotărârea luată de Consiliul Barourilor de a implementa acest program de conferințe este salutară. Fără rezerve, sunt întru totul de acord cu ceea ce a spus domnul judecător Aurelian Mocan în privința colaborării, dar perspectiva, în ceea ce ne privește, este alta, și am s-o descriu în termeni simpli, din lumea noastră, din lumea reală: un regres social este general, un regres profesional îl resimțim și noi. Unul dintre elementele de regres din profesia mea îl constituie inexistența relațiilor dintre judecători și avocați. Se înmulțesc protestele referitor la aceste relații. Într-o notă generală de optimism, consider salutar nu să ne lamentăm că se degradează relațiile care nu există, ci să facem în așa fel încât aceste relații să fie principiale, să fie deontologice și lucrurile să funcționeze normal. Sunt de acord, fără rezerve, că organizarea unor astfel de conferințe este un demers util”, a spus la rândul său avocatul Armand Boer, prodecanul Baroului Alba.
Legat de momentul ales pentru organizarea conferinței de la Alba Iulia, avocatul Ioan Rus a subliniat că este vorba despre un eveniment apolitic, la care se va discuta strict despre aspecte privind actul de justiție.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Alba Iulia la revoluția și cumpăna lui `89. Un curaj inconștient și nebun spre libertate: „Cartelele ne dădeau dreptul să nu murim”
FOTO | Alba Iulia la revoluția și cumpăna lui `89. Un curaj inconștient și nebun spre libertate: „Cartelele ne dădeau dreptul să nu murim” Nicu Murgășanu, marcant actant al revoluției de la Alba Iulia, în decembrie 1989, așteaptă și astăzi, la 35 de ani distanță, fără de „certificat de revoluționar”, efectul real al lui „Ceaușescu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun