Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, se va afla vineri în Alba Iulia

Publicat

în

*Ministrul va participa la o conferință regională având ca temă principală relațiile dintre judecători și avocați, organizată de UNBR, CSM, INPPA, CCJE, Curtea de Apel Alba Iulia, Baroul Alba, Baroul Hunedoara și Baroul Sibiu

baroul AlbaRobert Cazanciuc, ministrul Justiției, va fi prezent, vineri, 14 noiembrie a.c., la Alba Iulia, unde va participa la cea de-a patra conferință din seria celor organizate de Uniunea Națională a Barourilor din România, în conlucrare și sub egida Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea implementării Proiectului privind relațiile dintre judecători și avocați din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Anunțul a fost făcut de avocatul Ioan Rus, decanul Baroului Alba, care a organizat o conferință de presă alături de prodecanul av. Armand Boer și de vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia, judecătorul Aurelian Mocan, ca reprezentanți ai co-organizatorilor evenimentului de la Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este vorba despre conferința cu titlul ”Individualizarea pedepselor. Circumstanțe atenuante. Circumstanțe agravante. Renunțarea la aplicarea pedepsei. Infracțiuni contra înfăptuirii justiției. Garanții ale dreptului la apărare în cursul urmăririi penale și judecății. Drepturi și obligații deontologice ale judecătorilor și avocaților” ce se va desfășura, începând cu ora 10.00, la Hotel Parc din Alba Iulia.

Și-au mai anunțat prezența și vor susține alocuțiuni judecător dr. Rodica Aida Popa de la Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție și reprezentant al României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni; avocat – prof. univ. dr. Dan Oancea – vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR); judecător Alexandra Iuliana Paștiu – președintele Curții de Apel Alba Iulia; Marian Trușcă – directorul adjunct al Institutului Național al Magistraturii (INM); avocat dr. Traian Briciu – directorul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), judecător dr. Voicu Pușcașiu de la Judecătoria Deva; judecător Ancuța Pura de la Secția penală a Curții de Apel Alba Iulia; avocat dr. Petruț Ciobanu – formator la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților; avocat dr. Sergiu Florescu de la Baroul Sibiu; avocat Doru Florin Radu din Consiliul Baroului Hunedoara, judecător Anda Santai de la Judecătoria Sibiu și avocat dr. Octavian Hârceagă de la Baroul Alba.

Conferința are o temă de actualitate, care vizează aspecte privind aplicarea unor prevederi din Noul Cod Penal, dar avem și o temă mai nouă care vizează raporturile dintre magistrați și avocați, inclusiv obligațiile deontologice, pentru că un rol important în soluționarea cauzelor îl au și avocații. Mai nou, și este foarte bine așa, la nivelul Uniunii Europene se pune această problemă a stabilirii unor reguli deontologice precise, în așa fel încât actul de justiție să poată fi înfăptuit în cele mai bune condiții”, a precizat av. Ioan Rus, decanul Baroului Alba.

Acesta a precizat că astfel de conferințe se organizează la nivel național, la nivelul unor Curți de Apel din țară și au avut loc până acum în București, Râmnicu Vâlcea și Brașov.

Este un eveniment deosebit de important care are o dublă semnificație: pe de o parte favorizează dezvoltarea cooperării la nivel instituțional între instanțe, parchete și barou, iar pe de altă parte este un eveniment cu caracter științific unde vor fi dezbătute probleme de ordin juridic deosebit de importante legate de Noul Cod Penal. Sunt chestiuni care interesează în mod direct și concret activitatea judiciară. Dezbaterile și prezentările care vor avea loc acolo vor fi deosebit de utile pentru toți participanții la desfășurarea activității judiciare. Este foarte important să discutăm aspectele de ordin deontologic în comun întrucât câtă vreme activitatea judiciară implică o relaționare între judecător, procuror și avocat trebuie găsită calea optimă de armonizare”, a spus judecătorul Aurelian Mocan.

Vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia a mai spus că în urma invitațiilor trimise au confirmat participarea peste 50 de judecători și 5 procurori, că vor fi prezentate teme cu caracter profesional și că evenimentul de la Alba Iulia va fi un prilej pentru a dezvolta cooperarea instituțională.

Hotărârea luată de Consiliul Barourilor de a implementa acest program de conferințe este salutară. Fără rezerve, sunt întru totul de acord cu ceea ce a spus domnul judecător Aurelian Mocan în privința colaborării, dar perspectiva, în ceea ce ne privește, este alta, și am s-o descriu în termeni simpli, din lumea noastră, din lumea reală: un regres social este general, un regres profesional îl resimțim și noi. Unul dintre elementele de regres din profesia mea îl constituie inexistența relațiilor dintre judecători și avocați. Se înmulțesc protestele referitor la aceste relații. Într-o notă generală de optimism, consider salutar nu să ne lamentăm că se degradează relațiile care nu există, ci să facem în așa fel încât aceste relații să fie principiale, să fie deontologice și lucrurile să funcționeze normal. Sunt de acord, fără rezerve, că organizarea unor astfel de conferințe este un demers util”, a spus la rândul său avocatul Armand Boer, prodecanul Baroului Alba.

Legat de momentul ales pentru organizarea conferinței de la Alba Iulia, avocatul Ioan Rus a subliniat că este vorba despre un eveniment apolitic, la care se va discuta strict  despre aspecte privind actul de justiție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare