Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ministrul Finanțelor: Plata defalcată a TVA, obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Firmele care optează pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, miercuri, 30 august, la ședința de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind și un termen opțional – 1 octombrie.

„Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a crește gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piață între agenții economici, pentru că astăzi există o diferență mare între cei care nu plătesc TVA și-l folosesc în alte scopuri și cei care sunt de bună credință și fac aceste plăți. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opțional de 1 octombrie”, a afirmat Mișa.

El a spus că cei care optează pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilități fiscale.

„Cei care optează începând cu data de 1 octombrie vor avea niște facilități fiscale, pentru că am avut mai multe discuții cu mediul de afaceri și cu reprezentanți ai partenerilor sociali care au ridicat problemele legate de termen și acesta este motivul pentru care am înțeles și am extins termenul, astfel încât să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de costuri și de aceea vom oferi facilități fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem de split până la data 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-și acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Pentru cei care nu au obligațiile fiscale la zi, dacă achită obligațiile fiscale reprezentând TVA declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalități”, a explicat Ionuț Mișa.

Ministrul Finanțelor a arătat că în acest fel s-au acoperit cerințele partenerilor sociali.

„Deci s-au acoperit și cerințele partenerilor sociali astfel încât să fim siguri că nu creăm un dezechilibru în piață din acest punct de vedere, dar să ne asigurăm, totodată, că vom crea beneficii atât bugetului de stat, cât și mediului de afaceri prin asigurarea unui mediu economic și fiscal corect”, a mai spus Mișa.

Potrivit acestuia, vor fi introduse modificări la Codul de procedură fiscală, importante pentru mediul de afaceri.

„Așa cum s-a promis de la început, am introdus controalele de prevenție. Deci un control nu mai trebuie să se finalizeze neapărat printr-o amendă sau cu o plângere penală. Există introdusă modificarea care permite să se facă un control agentului economic, agentului economic îi sunt aduse la cunoștință prevederile legale și are un termen până la care să se conformeze. Sunt modificări care dau posibilitatea celor care optează pentru eșalonare la plată să aibă mult mai multe beneficii și să susținem toți agenții economici care optează pentru eșalonarea la plată astfel încât să poată ieși din eșalonarea la plată la sfârșitul perioadei”, a menționat Mișa.

Premierul Mihai Tudose i-a atras atenția, la începutul ședinței de Guvern, ministrului de Finanțe să comunice intens pe această temă pentru ca toată lumea să înțeleagă cum funcționează acest mecanism.

„Sper că nu veți pregeta să comunicați foarte intens zilele acestea cu toată lumea aceste lucruri pentru a înțelege toată lumea cum funcționează, care sunt beneficiile, facilitățile, dar și impunerile”, a adăugat Tudose.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea