Ministrul Finanțelor: Plata defalcată a TVA, obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Firmele care optează pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilități
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, miercuri, 30 august, la ședința de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind și un termen opțional – 1 octombrie.
„Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a crește gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piață între agenții economici, pentru că astăzi există o diferență mare între cei care nu plătesc TVA și-l folosesc în alte scopuri și cei care sunt de bună credință și fac aceste plăți. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opțional de 1 octombrie”, a afirmat Mișa.
El a spus că cei care optează pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilități fiscale.
„Cei care optează începând cu data de 1 octombrie vor avea niște facilități fiscale, pentru că am avut mai multe discuții cu mediul de afaceri și cu reprezentanți ai partenerilor sociali care au ridicat problemele legate de termen și acesta este motivul pentru care am înțeles și am extins termenul, astfel încât să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de costuri și de aceea vom oferi facilități fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem de split până la data 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-și acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Pentru cei care nu au obligațiile fiscale la zi, dacă achită obligațiile fiscale reprezentând TVA declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalități”, a explicat Ionuț Mișa.
Ministrul Finanțelor a arătat că în acest fel s-au acoperit cerințele partenerilor sociali.
„Deci s-au acoperit și cerințele partenerilor sociali astfel încât să fim siguri că nu creăm un dezechilibru în piață din acest punct de vedere, dar să ne asigurăm, totodată, că vom crea beneficii atât bugetului de stat, cât și mediului de afaceri prin asigurarea unui mediu economic și fiscal corect”, a mai spus Mișa.
Potrivit acestuia, vor fi introduse modificări la Codul de procedură fiscală, importante pentru mediul de afaceri.
„Așa cum s-a promis de la început, am introdus controalele de prevenție. Deci un control nu mai trebuie să se finalizeze neapărat printr-o amendă sau cu o plângere penală. Există introdusă modificarea care permite să se facă un control agentului economic, agentului economic îi sunt aduse la cunoștință prevederile legale și are un termen până la care să se conformeze. Sunt modificări care dau posibilitatea celor care optează pentru eșalonare la plată să aibă mult mai multe beneficii și să susținem toți agenții economici care optează pentru eșalonarea la plată astfel încât să poată ieși din eșalonarea la plată la sfârșitul perioadei”, a menționat Mișa.
Premierul Mihai Tudose i-a atras atenția, la începutul ședinței de Guvern, ministrului de Finanțe să comunice intens pe această temă pentru ca toată lumea să înțeleagă cum funcționează acest mecanism.
„Sper că nu veți pregeta să comunicați foarte intens zilele acestea cu toată lumea aceste lucruri pentru a înțelege toată lumea cum funcționează, care sunt beneficiile, facilitățile, dar și impunerile”, a adăugat Tudose.
sursa: agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când intră pensiile pe card în luna mai 2025 și când aduc poștașii banii Aproape cinci milioane de pensionari aşteaptă cu nerăbdare și în luna mai intrarea pensiilor. Iată când intră pensia pe card în mai 2025. Lună de lună, pensionarii români primesc pensiile în două etape. Cei care încă apelează la serviciile Poştei Române […]
Noutăți program Fidelis 2025: Când va fi lansată a patra ediție din 2025 Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro. Cei care […]
Radu Georgescu: „În următorii ani România va avea de rezolvat niște probleme economice de olimpiadă internațională”
Radu Georgescu: „În următorii ani România va avea de rezolvat niște probleme economice de olimpiadă internațională” Economistul Radu Georgescu este de părere că în următorii ani România va avea de rezolvat niște probleme economice de olimpiadă internațională. „Vor urma examene economice și pentru populație și pentru firme”, afirmă Radu Georgescu. Citește și: Economistul Radu Georgescu: […]