Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: Taxare mai dură pentru PFA-uri
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vrea sa schimbe taxarea PFA, iritat că sunt diferenţe mari între contribuţiile plătite de salariaţi şi cei care lucrează ca persoane fizice autorizate, contribuţiile lor fiind plafonate la nivelul salariului minim pe economie.
Un salariat plăteşte contribuţii sociale în funcţie de veniturile încasate. Asta în timp ce PFA-urile – cu câştiguri uneori mult mai mari – au posibilitatea să le achite plafonate la cuantumul salariului brut pe economie de 1.900 de lei, de la începutul acestui an. Aşa că, în practică, diferenţe pot fi foarte mari.
Un salariat cu un venit brut de 5.000 lei/lună va avea o povară fiscală aproape dublă – impozit pe venit și contribuții sociale – ca o persoană care obține aceiași bani din activități independente. În timp ce angajatul va achita taxe de puțin peste 2.000 de lei, un PFA plătește doar 1.185 de lei.
Un semnal de alarmă este tras şi de consultanţii fiscali. Statul poate că a vrut să încurajeze antreprenorii, dar aplicarea noii taxări poate duce şi la diferenţe de 43 la sută între venitul net obţinut de un angajat şi un PFA care a optat pentru pragul minim de contribuţii.
Spre exemplu, pentru un venit brut de 10.000 de lei pe lună, un salariat achită contribuţii sociale şi impozit pe venit de peste 4.100 de lei. În timp ce taxele unui PFA abia depăşesc 1.600 de lei.
Mihaela Mitroi, consultant fiscal: Suma unde se egalizează ar fi cam la 2.100 de lei pe lună, dar cu cât creşte mai mult de 2.100 de lei pe lună PFA-ul e cert avantajat. Sper că nu ne vom trezi cu o situaţie în care persoanele vor încerca să abuzeze.
Autorităţile spun că legislaţia va fi schimbată, din nou, urgent. După doar 2 luni de la modificare.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: Un angajat plăteşte contribuţii la cât câştigă? Corect? Avem, din păcate, o situaţie neplăcută în zona PFA-urilor unde un angajat plăteşte mai mult decât patronul său contribuţia de sănătate. Şi cred că sunteţi de acord cu mine că este echitabil şi corect ca toţi cei peste 1.900 de lei, salariul minim pe economie, să plătească la cât câştigă.
La nivelul anului trecut au fost deschise 23.888 de PFA-uri, cu 3.000 mai multe decât în 2016.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan