Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: Taxare mai dură pentru PFA-uri

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vrea sa schimbe taxarea PFA, iritat că sunt diferenţe mari între contribuţiile plătite de salariaţi şi cei care lucrează ca persoane fizice autorizate, contribuţiile lor fiind plafonate la nivelul salariului minim pe economie.

Un salariat plăteşte contribuţii sociale în funcţie de veniturile încasate. Asta în timp ce PFA-urile – cu câştiguri uneori mult mai mari – au posibilitatea să le achite plafonate la cuantumul salariului brut pe economie de 1.900 de lei, de la începutul acestui an. Aşa că, în practică, diferenţe pot fi foarte mari.

Un salariat cu un venit brut de 5.000 lei/lună va avea o povară fiscală aproape dublă – impozit pe venit și contribuții sociale – ca o persoană care obține aceiași bani din activități independente. În timp ce angajatul va achita taxe de puțin peste 2.000 de lei, un PFA plătește doar 1.185 de lei.

Un semnal de alarmă este tras şi de consultanţii fiscali. Statul poate că a vrut să încurajeze antreprenorii, dar aplicarea noii taxări poate duce şi la diferenţe de 43 la sută între venitul net obţinut de un angajat şi un PFA care a optat pentru pragul minim de contribuţii.

Spre exemplu, pentru un venit brut de 10.000 de lei pe lună, un salariat achită contribuţii sociale şi impozit pe venit de peste 4.100 de lei. În timp ce taxele unui PFA abia depăşesc 1.600 de lei.

Mihaela Mitroi, consultant fiscal: Suma unde se egalizează ar fi cam la 2.100 de lei pe lună, dar cu cât creşte mai mult de 2.100 de lei pe lună PFA-ul e cert avantajat. Sper că nu ne vom trezi cu o situaţie în care persoanele vor încerca să abuzeze.

Autorităţile spun că legislaţia va fi schimbată, din nou, urgent. După doar 2 luni de la modificare.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: Un angajat plăteşte contribuţii la cât câştigă? Corect? Avem, din păcate, o situaţie neplăcută în zona PFA-urilor unde un angajat plăteşte mai mult decât patronul său contribuţia de sănătate. Şi cred că sunteţi de acord cu mine că este echitabil şi corect ca toţi cei peste 1.900 de lei, salariul minim pe economie, să plătească la cât câştigă.

La nivelul anului trecut au fost deschise 23.888 de PFA-uri, cu 3.000 mai multe decât în 2016.

Sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Rika devine Teroris ! 19 februarie 2018 at 17:59

dava dracu hai sa lucram la negru, de ce dracu sa va dam banii pe moca ca nici medicamente in spitale nu sunt si pensii de tot rahatul dupa ce ai lucrat o viata de sclav ! eu de 3 ani tot la negru cu ziua lucru fac intre 100 si 180 lei pe zi…nu dau nici o taxa din muca mea la sclavii de la guvern ! la negru ca e mai bine ! pensie nu am nevoie caci cand nu mai pot lucra iau o otrava ma omor in fata la casa la primar si ma ingroapa el ca are salar nesimtit de mare mafiotu cu mustata, asaca nici in …. nu ma doare de politicenii sugacii de 3 leiu

eu 19 februarie 2018 at 19:05

Teodorovici se dovedeste la fel de cretinoid ca toti ceilalti PSDei. Bai mutatuntule, ce castiga un PFA nu e numai salariu. Din banii aia te utilezi cu tot ce ai nevoie ca sa-ti sustii activitatea!!!! Salariatul are tot ce-i trebuie de la patron, nu cumpara utilaje, scule, softuri, spatii comerciale boilor!!! Din ce vrei idiotule sa se utileze sau dezvolte un PFA daca va da voua jumate din bani?

ZAU 19 februarie 2018 at 21:53

Nu mai știu cum sa jupoaie.Nu va mai ajung banii pentru furăciuni tuturor,nehaliți nesimțiți și incapabili!
Sa ne fie Rușine ca va toleram!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...