Ministrul Energiei, încrezător că România va putea asigura 80% din consumul de gaze naturale în această iarnă: „L-am avut şi iarna trecută”
Ministrul Energiei, încrezător că România va putea asigura 80% din consumul de gaze naturale în această iarnă: „L-am avut şi iarna trecută”
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat faptul că România nu are probleme privind asigurarea stocului de 80% de gaze naturale nici pentru iarna anului viitor, amintind faptul că prețul gazelor naturale este plafonat pentru consumatorii casnici și pentru CET-uri.
Ministrul a fost întrebat la Parlament cum se reflectă asupra României propunerea Comisiei Europene privind umplerea stocului, până la începutul iernii, de către statele membre, la o capacitate de cel puțin 80% cu gaze naturale în vederea asigurării independenței față de Rusia.
„Nu cred că avem probleme cu asigurarea unui stoc de 80%, l-am avut şi iarna trecută, ţinta ne-o vom atinge şi până la intrarea în această iarnă – de 80%, iar noi am plafonat deja preţul la gaze naturale pentru populaţie şi pentru CET-uri începând cu data de 1 aprilie”, a declarat Virgil Popescu.
Virgil Popescu a reiterat prețurile pentru energie electrică și gaze naturale
În cadrul aceluiași comunicat, ministrul Energiei a reamintit obligația producătorilor de a vinde cu 150 de lei MWh către furnizorii clienţilor casnici şi cu 250 de lei MWh către CET-urile care furnizează energie electrică şi termică.
Ministrul Energiei susține că există deja o reglementare a prețurilor la gaze naturale
Referindu-se la declaraţia preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, potrivit căreia el rămâne în continuare adeptul reglementării preţurilor în zona de energie, ministrul Virgil Popescu a spus că există deja o reglementare.
„Eu cred că ar trebui să ne aşezăm, să discutăm. Există o reglementare la gazul natural. Avem practic un preţ plafonat, reglementat la gazul natural. Haideţi să vedem cum funcţionează acest lucru – de 150 de lei -, este practic un preţ reglementat, îl avem în funcţiune”, a explicat Popescu.
Ministrul a precizat că investitorii nu prezintă nicio problemă
Ministrul Energiei, care a participat la dezbateri, s-a referit după şedinţa comisiei de săptămâna trecută la modificările aduse legii, precizând că s-au făcut unele amendamente. Despre amendamentele USR, el a precizat că nu este de acord ca taxele şi impozitele care se duc la bugetul de stat, legea spune să se ducă în altă parte, chiar dacă este un susţinător al pensiilor private.
Virgil Popescu a precizat că nu a văzut din partea investitorilor vreo problemă.
”Fiecare investitor doreşte să câştige cât mai mult, eu nu cred că putem discuta de o modificare a regimului fiscal, în această lege, este actualizat inclusiv cu rata inflaţiei, dacă citiţi”, a spus el.
Nicolae Ciucă susține că România ar putea deveni independentă energetic în cinci ani
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că, prin măsurile luate, Guvernul are certitudinea că într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile România poate deveni cu adevărat independentă din punct de vedere energetic.
„Avem asumată şi, mai presus de toate, avem oportunitatea ca prin măsurile pe care le luăm, prin investiţiile pe care le facem, să devenim cu adevărat independenţi atât din punct de vedere energetic, cât şi din punct de vedere al asigurării resursei de gaze. Au fost luate măsuri concrete, avem certitudinea că, într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile, să putem să devenim cu adevărat independenţi din punct de vedere energetic. Aici sunt două chestiuni foarte importante pe care trebuie să derulăm toate proiectele noastre. Primul este dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice şi ceea ce este la fel de important – dezvoltarea infrastructurii pentru transportul energiei electrice”, a afirmat şeful Executivului, la Romanian Business Leaders Summit 2022.
Sursa: bzi.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun