Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Educației: Există riscul unor întârzieri la manualele de clasa a V-a. Din 25 de discipline, la 18 au fost contestate licitațiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat joi, 3 august, că există riscul unor întârzieri la manualele de clasa a V-a pentru că unele licitații au fost contestate. Acesta a precizat că au fost aprobate manuale doar pentru 7 din cele 25 de discipline.

„Asta ne dorim, să fie toate manualele în 11 septembrie. Nu depinde totul de Ministerul Educației, fiind o procedură de licitație începută acum câteva luni. Orice intervenție în procedura de licitație înseamnă ilegalitate. Nu o să facem ilegalitate”, a afirmat Liviu Pop la Ministerul Educației.

Întrebat de jurnaliști de faptul că nu sunt gata licitațiile pentru manualele de matematică și limba română, Liviu Pop a spus: „Sunt 25 de discipline la care s-au depus oferte. La acele discipline la care nu a făcut nimeni contestație s-au semnat deja contractele conform legii, 7 dintre aceste discipline nu au avut contestații, la celelalte 18 s-au făcut contestații”.

El a precizat că aceste contestații vor fi rezolvate pe 7 august, respectiv 10 august și după aceea poate discuta pe această temă.

„Consiliul național de evaluare și examinare organizează licitațiile, instituție subordonată Ministerului Educației Naționale, nu face ministrul Educației licitația, nu se ocupă de ea. Până în data de 7, respectiv 10 august eu nu pot să intervin cu absolut nimic să cer informații la ceea ce se întâmplă acolo. În paralel, trebuie să pregătim un cadru normativ — orice se poate — să asigurăm manualele la 11 septembrie”, a adăugat Pop.

Ministrul a explicat că pentru cele 7 discipline la care s-a finalizat licitația, manualele vor fi distribuite la unitățile școlare în termen de 5 zile de la semnarea contractului.

„Până în 7 august, 10 august va fi alte seturi de manuale, în momentul în care Consiliul național de evaluare și examinare finalizează licitația, transmite informația către inspectoratele școlare, așa scrie legea. Era ideal să nu fie nicio contestație și toate 25 de discipline să plece către unitățile școlare”, a mai spus Liviu Pop.

Întrebat dacă există riscul ca nu toate manualele să fie pe bănci la începutul anului școlar, ministrul Pop a menționat: „Există riscul, pentru că anul trecut, în octombrie, trebuiau finalizate programele școlare pentru clasa a V-a dacă aveam un Guvern responsabil”.

Potrivit ministrului Pop, aceste programe școlare au fost finalizate abia în luna martie a acestui an. „Le-am terminat numai după ce am venit, în martie anul acesta. De ce s-a amânat de către fostul Guvern programa școlară de clasa a V-a cu 6 luni, nu trebuie să mă întrebați pe mine. Noi ne zbatem să recuperăm timpul pierdut”, a mai declarat ministrul Educației.

El a afirmat că va căuta soluții alternative pentru a nu avea întârzieri, cum ar fi modificarea legislativă.

„Eu îmi doresc ca în 11 septembrie să nu am întârzieri și de aceea caut soluții alternative celor vechi în conformitate cu legea: modificarea legislativă și crearea cadrului legislativ pentru a avea manualele în 11 septembrie”, a mai spus Pop.

Întrebat dacă își dă demisia în cazul în care manualele nu vor fi gata la timp, ministrul Pop a răspuns: „Nu stau eu în scaunul de ministru al Educației, eu implementez un program de guvernare și voi face tot ce pot ca să duc programul de guvernare la îndeplinire, chiar cu întârzierile acestea nepermis de mari față de elevi. Dacă depinde manualul școlar de Ministerul Educației, da. Dacă e vina Ministerului Educației, da, îmi voi da demisia, dar dacă e vina unor edituri care intenționat blochează acest lucru… mă opresc aici. După 10 august o să vă spun mai multe”.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea