Ministrul Educației: Există riscul unor întârzieri la manualele de clasa a V-a. Din 25 de discipline, la 18 au fost contestate licitațiile
Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat joi, 3 august, că există riscul unor întârzieri la manualele de clasa a V-a pentru că unele licitații au fost contestate. Acesta a precizat că au fost aprobate manuale doar pentru 7 din cele 25 de discipline.
„Asta ne dorim, să fie toate manualele în 11 septembrie. Nu depinde totul de Ministerul Educației, fiind o procedură de licitație începută acum câteva luni. Orice intervenție în procedura de licitație înseamnă ilegalitate. Nu o să facem ilegalitate”, a afirmat Liviu Pop la Ministerul Educației.
Întrebat de jurnaliști de faptul că nu sunt gata licitațiile pentru manualele de matematică și limba română, Liviu Pop a spus: „Sunt 25 de discipline la care s-au depus oferte. La acele discipline la care nu a făcut nimeni contestație s-au semnat deja contractele conform legii, 7 dintre aceste discipline nu au avut contestații, la celelalte 18 s-au făcut contestații”.
El a precizat că aceste contestații vor fi rezolvate pe 7 august, respectiv 10 august și după aceea poate discuta pe această temă.
„Consiliul național de evaluare și examinare organizează licitațiile, instituție subordonată Ministerului Educației Naționale, nu face ministrul Educației licitația, nu se ocupă de ea. Până în data de 7, respectiv 10 august eu nu pot să intervin cu absolut nimic să cer informații la ceea ce se întâmplă acolo. În paralel, trebuie să pregătim un cadru normativ — orice se poate — să asigurăm manualele la 11 septembrie”, a adăugat Pop.
Ministrul a explicat că pentru cele 7 discipline la care s-a finalizat licitația, manualele vor fi distribuite la unitățile școlare în termen de 5 zile de la semnarea contractului.
„Până în 7 august, 10 august va fi alte seturi de manuale, în momentul în care Consiliul național de evaluare și examinare finalizează licitația, transmite informația către inspectoratele școlare, așa scrie legea. Era ideal să nu fie nicio contestație și toate 25 de discipline să plece către unitățile școlare”, a mai spus Liviu Pop.
Întrebat dacă există riscul ca nu toate manualele să fie pe bănci la începutul anului școlar, ministrul Pop a menționat: „Există riscul, pentru că anul trecut, în octombrie, trebuiau finalizate programele școlare pentru clasa a V-a dacă aveam un Guvern responsabil”.
Potrivit ministrului Pop, aceste programe școlare au fost finalizate abia în luna martie a acestui an. „Le-am terminat numai după ce am venit, în martie anul acesta. De ce s-a amânat de către fostul Guvern programa școlară de clasa a V-a cu 6 luni, nu trebuie să mă întrebați pe mine. Noi ne zbatem să recuperăm timpul pierdut”, a mai declarat ministrul Educației.
El a afirmat că va căuta soluții alternative pentru a nu avea întârzieri, cum ar fi modificarea legislativă.
„Eu îmi doresc ca în 11 septembrie să nu am întârzieri și de aceea caut soluții alternative celor vechi în conformitate cu legea: modificarea legislativă și crearea cadrului legislativ pentru a avea manualele în 11 septembrie”, a mai spus Pop.
Întrebat dacă își dă demisia în cazul în care manualele nu vor fi gata la timp, ministrul Pop a răspuns: „Nu stau eu în scaunul de ministru al Educației, eu implementez un program de guvernare și voi face tot ce pot ca să duc programul de guvernare la îndeplinire, chiar cu întârzierile acestea nepermis de mari față de elevi. Dacă depinde manualul școlar de Ministerul Educației, da. Dacă e vina Ministerului Educației, da, îmi voi da demisia, dar dacă e vina unor edituri care intenționat blochează acest lucru… mă opresc aici. După 10 august o să vă spun mai multe”.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii