Ministrul Educaţiei: 2000 de locuri speciale la admiterea în universităţi pentru absolvenţii din mediul rural

Valentin Popa, ministrul Educaţiei, a declarat că Guvernul a alocat, în premieră în acest an, un număr de două mii de locuri dedicate admiterii în învăţământul superior elevilor care sunt absolvenţi de liceu în mediul rural.

„Alocarea unui număr de două mii de locuri nu le garantează acestora finalizarea studiilor universitare, dar prin admiterea aceasta separată le asigură cel puţin accesul la programe de studiu la care poate nici nu visau, cum ar fi medicina sau programele din domeniul IT”, a spus ministrul Educaţiei.

Popa a arătat că fiecare universitate va avea în acest scop un număr de locuri proporţional cu numărul de locuri istoric atribuit, fără a fi vorba despre o sesiune specială de admitere, precizând că anul trecut au fost aproximativ trei mii de absolvenţi de licee din mediul rural, iar circa 85 – 90% din aceştia au ales să urmeze o facultate.

„Comparativ cu elevii din mediul urban, cei din mediul rural înregistrează invariabil rate mai scăzute de participare la educaţia timpurie, se confruntă în proporţii semnificativ mai ridicate cu fenomenul de părăsire timpurie a şcolii, astfel elevii care părăsesc prematur sistemul de educaţie sunt de trei ori mai mulţi în mediul rural decât în mediul urban (…) Performează constant mai slab la examenele naţionale şi la evaluările internaţionale şi participă într-un procent mult mai mic la niveluri superioare de educaţie, liceu şi facultate”, a arătat Popa.

Sursa: AGERPRES

Facebook 

1 comentariu

M I 5 iunie 2018 at 15:43

Majoritatea elevilor din mediul rural au urmat liceul la oras, in comune au ramas – cu mici exceptii – doar cei care nu faceau fata intr-o scoala competitiva. Atunci de ce sa li se ofere niste locuri in detrimentul unor elevi mai buni la carte decat ei? Pentru voturi? Aceasta masura se inscrie in politica PSD de promovare a nulitatilor, nu a celor merituosi, ca analfabetii ii voteaza.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...