Ministrul Agriculturii: TVA ar urma să fie redusă şi la carne dacă măsura aplicată în industria pâinii va fi bună
Următorul produs pentru care ar trebui redusă taxa pe valoarea adăugată, dacă se va dovedi că scăderea TVA la pâine a avut în final efecte benefice, este produsul din carne, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„De succesul reducerii TVA la pâine depinde extinderea şi la alte produse. Următorul produs care cred că ar trebui să beneficieze urgent de scăderea TVA este sectorul cărnii”, a spus Constantin.
Guvernul a avizat, marţi reducerea taxei pe valoare adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.
Miercuri, premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să dovedească Fondului Monetar Internaţional, după reducerea TVA la pâine, că nu este o ţară de evazionişti, impactul acestei scăderi de taxă asupra diminuării evaziunii fiscale urmând să fie evaluat după 9-12 luni.
El a arătat că diminuarea evaziunii fiscale este o condiţie pentru a putea menţine această facilitate şi a extinde diminuarea taxei şi la alte alimente, precum produse din carne.
Reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine şi produsele de panificaţie este un pas important pentru scăderea evaziunii fiscale în acest sector şi ar trebui extinsă la carne, lapte, zahăr şi ulei şi corelată cu inspecţii fiscale şi simplificarea plăţii taxelor, potrivit PwC România.
Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multă vreme. De altfel, România era unul dintre puţinele state europene care nu aplica cote diferenţiate de TVA pentru alimentele de bază. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei măsuri, este de aşteptat ca aceasta să ducă şi la o stimulare a consumului, iar, dacă va fi corelată cu o activitate susţinută de control, vom putea asista în timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.
El a arătat că reducerea TVA ar trebui extinsă şi la alte alimente de bază precum carnea, laptele, zahărul sau uleiul.
Sursa: Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că de anul viitor pacienții cu arsuri grave vor putea fi tratați în România: ,,Construcția celor două centre este finalizată în proporție de 90%”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că de anul viitor pacienții cu arsuri grave vor putea fi tratați în România: ,,Construcția celor două centre este finalizată în proporție de 90%” Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat, într-o postare publicată pe o rețea de socializare că de anul viitor pacienții cu arsuri grave vor putea fi […]
Cristian Păun: Falimentul nostru de astăzi este falimentul unei clase politice. Modelul poate fi simplu descris: gunoiul sub preș, vopsitul gardului după care se află leopardul
Cristian Păun: Falimentul nostru de astăzi este falimentul unei clase politice. Modelul poate fi simplu descris: gunoiul sub preș, vopsitul gardului după care se află leopardul Profesorul Cristian Păun a publicat un text dur, pe o rețea de socializare, la adresa clasei politice din România, pe care o consideră principalul vinovat pentru blocajul economic și […]
Numărul pacienților cu arsuri grave a crescut în perioada sărbătorilor. Ministrul Sănătății: România, peste media UE
Numărul pacienților cu arsuri grave a crescut în perioada sărbătorilor. Ministrul Sănătății: România, peste media UE În ultimele zile la nivel național, numărul pacienților cu arsuri severe a crescut în contextul sărbătorilor. România se situează peste media Uniunii Europene la acest capitol, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete. El semnalează o creștere îngrijorătoare a cazurilor […]