Ministerul Turismului vizează înființarea unei rețele naționale de trasee pentru cicloturism
Ministerul Turismului organizează o dezbatere publică pe 23 august, la sediul instituției, pe marginea unui proiect de hotărâre care vizează înființarea și dezvoltarea unei rețele naționale de trasee pentru cicloturism.
Oficialii instituției spun că există deja unele trasee marcate de diferite autorități locale, asociații, ONG-uri sau societăți comerciale care se ocupă de organizarea unor astfel de evenimente, dar la nivel național nu a fost realizată o unire a acestor zone și o strategie pentru promovarea și dezvoltarea lor, dar și a altora noi:
“România are un potenţial foarte ridicat în domeniul cicloturismului, dar care în momentul de faţă are un nivel extrem de redus de valorificare, iar una din cauzele importante este lipsa unei infrastructuri specifice, în principal lipsa marcării de trasee de cicloturism (turism pe bicicletă)”, spun reprezentanții ministerului în Nota de fundamentare a proiectului.
Hotărâre privind aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism
Art. 3. – (1) Ciclotraseele se stabilesc pe piste de biciclete, pe drumuri publice pe care circulația este interzisă autovehiculelor, pe drumuri de utilitate privată deschise circulației biciclistice de către administratorii acestora, pe căi de comunicație cu regim de viteză redusă în interiorul localităților, precum zonă cu viteză limitată la 30 km/h, zonă cu viteză recomandată 30 km/h și zonă rezidențială, pe eventuale alte tipuri de căi de comunicație specifice sau favorabile bicicletelor, și pe secțiuni de drumuri deschise circulației publice cu vehicule cu motor, alegându-se calea de comunicație și în funcție de rangul, tipul și gradul traseului și traversarea unor teritorii cu valoare remarcabilă prin caracterul lor de unicitate și coerență peisageră și o intensitate cât mai redusă a traficului motorizat.
Art. 4. – (1) Ciclotraseele de tip rutier străbat preponderent regiunile turistice și alte zone ale țării care, prin obiectivele turistice naturale, culturale, istorice, prin peisaj și altele asemenea, sunt de interes din punct de vedere turistic și conectează aceste zone între ele și respectiv cu marile orașe și nodurile de comunicații.
Proiectul mai prevede ca itinerarul ales trebuie să străbată, pe cât posibil, zone administrative și de servicii, sau zone comerciale, dar și zone verzi, zone liniștite și perimetre de ineres turistic. Lungimea ciclotraseelor este împărțită în trei categorii:
- 5-12 zile în cazul celor de rang național;
- 2-5 zile în cazul celor de rang regional;
- 1 zi în cazul celor de rang local.
Traseele vor avea, de asemenea, grade diferite de dificultate, iar marcajele vor fi colorate astfel încât să poată fi diferențiate pentru toate categoriile.
Art. 8. – (2) Pentru identificare, administrare și promovare, fiecărui ciclotraseu i se atribuie temă, denumire, siglă și indicativ. (3) Pentru marcare, descriere și administrare, fiecare ciclotraseu se împarte convențional, după caz, în, pană la trei niveluri succesive de subdiviziuni: etape, secțiuni și segmente.
Nu în ultimul rând, ministerul Turismului, care va implementa toate traseele stabilite de autoritățile locale, va avea grijă și ca ciclotraseele să respecte legislația privind circulația pe drumurile publice, iar elementele de semnalizare a ciclotraseelor “vor fi concepute și utilizate astfel încât nici prin dimensiuni, culori sau mod de amplasare, nici prin alte aspecte, să nu se poată crea risc de confuzie cu indicatoarele și marcajele reglementate de legislaţia rutieră.”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Noua lege a pensiilor | Reducerea vârstei standard de pensionare la femei: condiții, acte necesare
Noua lege a pensiilor | Reducerea vârstei standard de pensionare la femei: condiții • acte necesare pentru dosarul pe pensionare Reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: – au realizat stagiul complet de cotizare contributiv; […]