Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, apel de proiecte de peste 111 milioane euro în sprijinul persoanelor cu dizabilități
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, apel de proiecte de peste 111 milioane euro în sprijinul persoanelor cu dizabilități
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a iniţiat două apeluri de proiecte, cu o valoare totală ce depăşeşte 111 milioane de euro, pentru a oferi sprijin persoanelor cu dizabilităţi. Acestea vizează dezvoltarea serviciilor specializate pentru copiii cu dizabilităţi, dar şi integrarea pe piaţa muncii.
Finanţările sunt acordate prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021–2027 (PoIDS), ca parte a eforturilor guvernamentale de a promova echitatea socială şi accesul egal la oportunităţi.
„Prin cele două apeluri lansate, facem un pas decisiv în direcţia unei intervenţii sistemice şi coerente pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi din România. Primul apel vizează dezvoltarea unei reţele naţionale de centre de zi pentru copii cu dizabilităţi, cu servicii de terapie, sprijin educaţional şi consiliere parentală, adaptate la nevoile reale din comunităţi.
Este un răspuns concret la lipsa acută de servicii de intervenţie timpurie, care afectează şansele de recuperare şi incluziune ale acestor copii. Cel de-al doilea apel introduce un model integrat de angajare asistată pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, care include formare profesională, consiliere, sprijin pentru angajare şi menţinerea locului de muncă, precum şi dezvoltarea unei platforme naţionale şi a unei reţele de ateliere protejate.
Aşteptăm rezultate importante: mii de persoane cu dizabilităţi să beneficieze direct de aceste măsuri, iar intervenţiile să contribuie la reducerea disparităţilor şi la consolidarea capacităţii sistemului public să răspundă la aceste probleme”, a declarat ministrul Marcel Boloş.
Primul apel de proiecte, cu o valoare de peste 97 mil. euro, va asigura intervenţii dedicate copiilor cu dizabilităţi care au nevoie de sprijin pentru a-şi atinge potenţialul de dezvoltare şi pentru a duce o viaţă cât mai independentă.
Prin acest apel vor fi finanţate proiecte care asigură accesul copiilor la servicii de abilitare şi reabilitare, inclusiv psihoterapie, terapie logopedică, fizioterapie, kinetoterapie, terapie ocupaţională şi alte intervenţii personalizate. Scopul este de a sprijini dezvoltarea fizică, cognitivă, emoţională şi socială a copiilor, în funcţie de nevoile individuale, contribuind astfel la integrarea lor în familie, şcoală şi comunitate.
În egală măsură, apelul include şi activităţi destinate familiilor, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea capacităţii părinţilor sau tutorilor legali de a înţelege, gestiona şi susţine parcursul de îngrijire al copilului cu dizabilităţi.
Depunerea proiectelor se realizează exclusiv online, prin platforma MySMIS2021, iar termenul limită pentru transmiterea aplicaţiilor este 29 august 2025. Sunt eligibili pentru depunerea proiectelor atât autorităţile publice locale, cât şi furnizorii acreditaţi de servicii sociale, publici sau privaţi.
Cel de-al doilea apel are o alocare financiară de peste 14 mil.euro şi va sprijini integrarea profesională a persoanelor adulte cu dizabilităţi. Prin acest demers, se doreşte implementarea unor măsuri care să faciliteze angajarea şi menţinerea acestor persoane pe piaţa muncii.
Printre intervenţiile avute în vedere se numără organizarea unor campanii de informare menite să crească gradul de conştientizare cu privire la dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilităţi şi actualizarea cadrului legislativ care reglementează pregătirea profesională şi angajarea asistată. De asemenea, apelul prevede înfiinţarea atelierelor protejate şi dezvoltarea unui pachet de resurse adaptate pentru formarea profesională a persoanelor din această categorie.
Sunt incluse şi măsuri de stimulare a angajatorilor care promovează incluziunea, alături de sprijin pentru organizaţiile care contribuie la accesibilizarea locurilor de muncă. Totodată, va fi creată o platformă digitală interactivă dedicată facilitării angajării persoanelor cu dizabilităţi.
Proiectele pot fi depuse, de asemenea, prin platforma MySMIS2021, până cel târziu la data de 29 iulie 2025
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h Meteorologii ANM au emis duminică dimineața mai multe atenționări cod galben și cod portocaliu de furtuni, valabile astăzi în Alba și alte județe din țară. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternic […]
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire Stocurile de alimente și bunuri, în cazul producerii unor dezastre, sunt esențiale pentru supraviețuire. Populația țărilor Europene nu este suficient pregătită să reziste de la 72 ore până la 7 zile în situații de […]
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei Consumatorii vulnerabili pot intra în posesia cardurilor de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Energiei, la Digi24. Este vorba de „un efort de 1 miliard de lei, dar […]