Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Ministerul Culturii a alocat 100.000 de lei pentru salvarea bisericii monument istoric din Galda de Jos

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Biserica „Nasterea Maicii Domnului”, Galda de Jos (Sec. XV, 1715), cunoscută ca „Biserica din deal”, se află într-o stare avansată de degradare.

Procesul de degradare al monumentului istoric ar putea fi stopat încă din acest an, după ce, potrivit lui Florin Roman vicepreședinte al Consiliului Județan Alba, Ministrul Culturii Daniel Barbu i-a confirmat, alocarea de către instituția pe care o conduce a 100.000 de lei pentru lucrări de restaurare si refacerea acoperișului.

Joi, la Târgu-Mures, împreună cu senatorul Teodor Atanasiu, am purtat o discuție cu ministrul Culturii, domnul Barbu, referitoare la finanțarea lucrărilor de la bisericuța ortodoxa din Galda de Jos, monument istoric din jurul anului 1400, cu o pictura superbă. Bisericuta tinea de Mănăstirea Rimet care a transferat-o către primaria Galda. Lucrările de refacere a acoperisului au stagnat din lipsa de fonduri. La solicitarea primarului Romulus Raica am cerut sprijinul domnului ministru. Azi am primit răspunsul pozitiv: Ministerul Culturii a alocat 1 miliard de lei vechi pentru lucrari de restaurare si refacerea acoperisului. Macar sa nu mai ploua inauntru”,  a anunțat Florin Roman.

Potrivit româniafolkart.ro, biserica cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” din Galda de Jos” face parte dintr-un grup de monumente ecleziastice insiruite pe vaile unor afluenti ai Muresului. Mentionata documentar in 1723, biserica a fost ridicata pe un promontoriu, dominand campia pe care este asezat actualul sat. Astfel se dovedeste a fi un excelent punct strategic, in partea de N-E, in imediata vecinatate se gaseste un castel, fosta resedinta a familiei Kemeny, cumparat de romanul Albini.

Initial, biserica s-a prezentat sub forma unei nave dreptunghiulare avand la est o absida semicirculara. Absida semicirculara, considerata „de   traditie romanica” este intalnita la o serie de monumente romanesti transilvanene ce dateaza din secolele XIII-XIV.

Despre pictura bisericii din Galda de Jos, N. lorga spunea: „ceea ce e inca mai vrednic de luare aminte e pictura. Desfac cu briceagul paturile de var si tencuiala suprapuse si scot la lumina un intreg sir de sfinti rotunzi, cu ochii de un albastru dulce, cari se pastreaza inca pe zidul burdusit la dreapta usii de intrare cu sapaturi curioase. Altarul are o zugraveala asemanatoare, mai vechi sunt, cum o dovedesc liniile lungi ale inscriptiei, figurile de pe catapeteasma.  Stratul cel mai nou de pictura este de sec XVIII. Exista si fragmente de sec XVI. In coltul sud-estic al naosului se afla un fragment din portretul Sfantului Nicolae, imbracat in polistavrion, binecuvantand. Absida altarului are pictura datata printr-o inscriptie scrisa cu litere si cifre chirilice, care se gaseste pictata la proscomedie langa silueta Sfantului Anastasie cel Mare, in coltul nord-vestic: ,,AN(UL) DOMNULUI 1752 IULIE 1″.

Biserica este datata de catre Marius Porumb la sfarsit de sec XIV, inceput de sec. XV si de catre Eugenia Greceanu si Ioana Cristache Panait in sec. XVII.

In 1733 biserica era unita, iar in intervalul 1760-1762 ea era ortodoxa cu 104 familii. La inceputul secolului nostru, biserica a fost dezafectata ca urmare a construirii unei biserici noi in centrul satului. In 1929 a fost reparata, fara a se curata insa varuiala care acoperea pictura. Restaurarea a inceput in 1966 pana in 1968.

Din 1906 nu se mai tin slujbe in acest lacas, din acel an fiind zidita noua biserica.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei La Stremț au început săptămâna aceasta lucrările de modernizare a iluminatului public, a anunțat primarul comunei, Traian Ștefan Popa. Potrivit edilului, lucrările în valoare de aproape 1 milion de lei se vor realiza printr-o finanțare nerambursabilă, fiind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea