Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Miercuri, 8 ianuarie 2020: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – „Semne grafice pe un mâner de capac de la Tărtăria”

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Miercuri, 8 ianuarie 2020, ora 11.00 la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie, Semne grafice pe un mâner de capac de la Tărtăria.

Artefactul supus atenției publicului provine din săpătura arheologică preventivă efectuată în anul 2014 în situl de la Tărtăria-Gura Luncii cu ocazia lucrărilor de modernizare a tronsonului CFR Vințu de Jos – Simeria.

Piesa arheologică aflată în colecția muzeului albaiulian provine de la un vas de cult, fiind o apucătoare antropomorfă a unui capac. Pe suprafața acesteia sunt sugerate, prin incizii, două fețe umane, opuse una celeilalte. In registrul inferior, identificăm, un grup de semne care ne conduc spre interpretarea lor ca o încercare de redare, simplificată, a unei ideograme.

Asemenea reprezentări se găsesc numeroase în întregul spațiu al culturilor preistorice din Asia Mică până în Europa Centrală, databile între mileniile VI-IV î. Hr. Astfel, piesa se alătură seriei de artefacte preistorice ce prezintă ansambluri de însemne abstracte (ideograme), cu caracter liniar, ce transmit, poate, idei și „povestiri” vehiculate în epocă, caracteristice civilizațiilor agrare.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat din comuna Bucium, prins la volanul unei mașini fără permis de conducere: Este cercetat de oamenii legii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Bărbat din comuna Bucium, prins la volanul unei mașini fără permis de conducere: Este cercetat de oamenii legii Polițiști din Câmpeni au depistat un bărbat de 32 de ani, din comuna Bucium, în timp ce se afla la volanului unei mașini fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovechicule. Citește și: Bărbat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea