Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Miercuri, 6 august, vernisaj la Muzeul Unirii din Alba Iulia -Expoziție de samovare vechi de 200 de ani aparținând unui colecționar din Republica Moldova

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

samovareLa Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi vernisată, miercuri, 6 august 2014, la ora 12.00, o inedită expoziţie care cuprinde 75 de samovare produse în spaţiul rusesc, unele dintre ele având o vechime de aproximativ 200 de ani, aparţinând colecţionarului moldovean Petru Costin.

Deşi samovarul, în fapt, este un recipient folosit pentru încălzirea apei pentru ceai, el a devenit un puternic simbol al culturii ruseşti. Istoria apariţiei lor în spaţiul rusesc nu este nici acum foarte clară. Unii specialişti consideră că primele samovare ruseşti au fost produse la Tula de fraţii Lisitsyn în anul 1778. O altă variantă leagă introducerea lor în Rusia de cadourile oferite de khanii Mongoliei ţarilor ruşi. În fine, o ultimă ipoteză asociază samovarul cu ţarul Petru cel Mare care l-ar fi adus în urma unei călătorii în Olanda. Cert este că, acum samovarul face parte din identitatea rusă, prezent fiind în viaţa de zi cu zi cu valenţe extrem de puternice. Oricare i-ar fi originea ruşii au făcut samovarul să fie rusesc”, explică reprezentantul muzeului din Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Raional Ialoveni/Republica Moldova, Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea