Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Miercuri, 11 martie: „Poporul pierdut”, vernisaj și conferință, Marius Oprea, la Museikon din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Miercuri, 11 martie 2020, la ora 16, la Museikon, vor avea loc conferința și vernisajul expoziției Poporul pierdut al lui Marius Oprea. Aparent lucrări de artă contemporană, exponatele pe care sunteți invitați să le vedeți sunt mai ales mărturii ale execuțiilor comandate de Securitate, crime la care va face referire și conferința și al căror număr însumează un întreg popor.

Aceste crime nu au ținut cont de vârstă, sex, orientare politică sau religioasă și nu au fost până acum investigate decât de un număr foarte restrâns de istorici, între care Marius Oprea a avut un rol coordonator.

Uciși în câmp, în pădure sau în penitenciare ori chiar executați în piața publică, aruncați în gropi comune, adeseori de către ceilalți condamnați la ispășirea unor lungi detenții, cei descoperiți de echipa condusă de Marius Oprea în cursul a 32 de campanii de cercetare arheologică nu au lăsat în urmă decât lacrimi și oseminte anonime. Inventarul sumar al mormintelor: cuie ruginite de sicriu, nasturi, gloanțe și sârme, sunt acum așezate în adevărate racle ale memoriei, care amintesc de timpurile primare ale creștinismului, de moaștele adunate cu pioșenie pentru a întreține credința celor rămași în viață: o credință deopotrivă în mântuire și în demnitatea umană.

La fel ca acei martiri de demult, ale căror suferințe sunt povestite de sinaxare, martirii regimului comunist și-au găsit în Marius Oprea un povestitor intransigent și tenace, care nu încetează să caute noi forme de a se face auzit, cu cât pare că-i este mai zadarnică truda.

A înființat instituții care să-i reprezinte, a studiat arhive și a publicat documente, a scris romane și poezie, a colaborat la realizarea unor filme, iar acum strigă prin intermediul unor veritabile opere de artă.

Îndeajuns ca să înțelegem că trebuie să ne cunoaștem trecutul pentru a nu-i repeta greșelile! O frântură din el, dar cu un puternic impact emoțional, vă așteaptă la Museikon până în 30 aprilie 2020.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident rutier pe Calea Moților din Alba Iulia: Două autoturisme și un autobuz implicate în incident

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Accident rutier pe Calea Moților din Alba Iulia: Două autoturisme și un autobuz implicate în incident Un accident rutier s-a petrecut astăzi, 29 septembrie 2024, în Micești pe Calea Moților, din municipiul Alba Iulia, în jurul orei 14:10. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență “UNIREA” al Judeţului Alba în incidentul rutier […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea