Micii producători vor putea face bani din zacuscă şi dulceaţă sau murături: Cum vor putea să-şi vândă marfa la tarabă. Ce prevede noua lege
Micii producători vor putea face bani din zacuscă şi dulceaţă sau murături: Cum vor putea să-şi vândă marfa la tarabă. Ce prevede noua lege
Conservele din cămările gospodinelor vor putea fi vândute şi la tarabă. O modificare a legii le va permite celor care vor să facă bani din zacuscă, gem sau dulceaţă să le scoată la vânzare în pieţe şi târguri. Nu mai sunt obligatorii spaţiile şi ustensilele speciale pentru producţie, iar obţinerea avizelor va fi simplificată.
Produsele gospodinelor vor ajunge mai uşor pe tarabe în pieţe. O derogare a statului romîn de la regulamentul Uniunii Europene le va permite să îşi vândă mult simplu conservele pregătite în casă, dacă sunt preparate din fructe sau legume crescute în propriile grădini.
Citește și: Cum poți verifica instant produsele alimentare: Ingrediente, aditivi, alergeni, calorii și cantitatea de zahăr, sare
La această tarabă din piaţă, unde în mod normal se vând fructe şi legume proaspete, ceea ce nu s-a vândut s-a transformat în murături şi gemuri şi dulceţuri. Spre exemplu, un astfel de borcan cu murături costă 40 de lei, iar un borcan cu 800 de grame cu dulceaţă de căpşuni costă 40 de lei.
Reprezentanţii DSVSA vor putea efectua controale la producători, atât în faza de producţie, cât şi la tarabă
„Totul se transformă, nu se pierde absolut nimic. Toată lumea trebuie să îşi vândă marfa, mai ales că o produce şi e naturală 100%”, a declarat Daniela, producător local. „E nevoie doar de o notificare la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și vor primi o înregistrare, o luare în evidență a spațiilor și un ghid de bune pregătiri ca să respecte niște reguli de igienă ca produsele să fie sigure”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
Avizul DSVSA poate fi eliberat în baza câtorva documente şi trebuie să fie însoţit de atestatul de producător şi carnetul de comercializare, pe care producătorii le vor putea obţine de la Primărie.
„Noutatea mai vine și din faptul ca nu e nevoie să fie constituiți în formă juridică, pot să comercializeze în baza carnetului de comercializare și a atestatului de producător”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
Conform proiectului, producătorii vor putea comercializa cel mult 800 de kilograme de produse pe an şi doar în judeţul în care locuiesc. Dacă vor să vândă produsele în alte judeţe trebuie să se înscrie într-o cooperativă.
Reprezentanţii DSVSA vor putea efectua controale la producători, atât în faza de producţie, cât şi la tarabă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Atenționare transmisă de Poliția Română! Mai multe mesaje false au fost trimise în numele instituției: ,,Menite să vă sperie și să vă determine să introduceți datele bancare”
Atenționare transmisă de Poliția Română! Mai multe mesaje false au fost trimise în numele instituției. Mesajul complet Poliția Română avertizează populația cu privire la mai multe tentative de fraudă apărute în spațiul online. Instituția a comunicat că, în ultima perioadă, oamenii au primit mesaje care anunță că ,,dispozitivul a fost blocat”. Ele impun plata unei […]
Economistul Radu Georgescu după ce BNR a publicat situația Contului Curent al României: ,,Te rog, nu te uita peste aceste date economice”
Economistul Radu Georgescu după ce BNR a publicat situația Contului Curent al României: ,,Te rog, nu te uita peste aceste date economice. Înțelegerea datelor financiare dăunează grav ignoranței. ” BNR a publicat situația Contului Curent al României în perioada ianuarie – august 2025, astăzi, 14 octombrie. Economistul Radu Georgescu a publicat un mesaj, pe o […]
PENSII 2025 | Cum verifici vechimea în muncă după CNP. Pașii pentru a afla online anii lucrați și contribuțiile
Cum verifici online vechimea în muncă și contribuțiile sociale. Ghid practic pentru angajați Verificarea vechimii în muncă și a contribuțiilor sociale nu este doar o formalitate, ci un pas important pentru orice angajat care vrea să se asigure că toate perioadele lucrate sunt corect înregistrate. În acest fel, eventualele erori pot fi descoperite și corectate […]