Rămâi conectat

Actualitate

Micii producători vor putea face bani din zacuscă şi dulceaţă sau murături: Cum vor putea să-şi vândă marfa la tarabă. Ce prevede noua lege

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micii producători vor putea face bani din zacuscă şi dulceaţă sau murături: Cum vor putea să-şi vândă marfa la tarabă. Ce prevede noua lege

Conservele din cămările gospodinelor vor putea fi vândute şi la tarabă. O modificare a legii le va permite celor care vor să facă bani din zacuscă, gem sau dulceaţă să le scoată la vânzare în pieţe şi târguri. Nu mai sunt obligatorii spaţiile şi ustensilele speciale pentru producţie, iar obţinerea avizelor va fi simplificată.

Produsele gospodinelor vor ajunge mai uşor pe tarabe în pieţe. O derogare a statului romîn de la regulamentul Uniunii Europene le va permite să îşi vândă mult simplu conservele pregătite în casă, dacă sunt preparate din fructe sau legume crescute în propriile grădini.

Citește și: Cum poți verifica instant produsele alimentare: Ingrediente, aditivi, alergeni, calorii și cantitatea de zahăr, sare

La această tarabă din piaţă, unde în mod normal se vând fructe şi legume proaspete, ceea ce nu s-a vândut s-a transformat în murături şi gemuri şi dulceţuri. Spre exemplu, un astfel de borcan cu murături costă 40 de lei, iar un borcan cu 800 de grame cu dulceaţă de căpşuni costă 40 de lei.

Reprezentanţii DSVSA vor putea efectua controale la producători, atât în faza de producţie, cât şi la tarabă

„Totul se transformă, nu se pierde absolut nimic. Toată lumea trebuie să îşi vândă marfa, mai ales că o produce şi e naturală 100%”, a declarat Daniela, producător local. „E nevoie doar de o notificare la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și vor primi o înregistrare, o luare în evidență a spațiilor și un ghid de bune pregătiri ca să respecte niște reguli de igienă ca produsele să fie sigure”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.

Avizul DSVSA poate fi eliberat în baza câtorva documente şi trebuie să fie însoţit de atestatul de producător şi carnetul de comercializare, pe care producătorii le vor putea obţine de la Primărie.

„Noutatea mai vine și din faptul ca nu e nevoie să fie constituiți în formă juridică, pot să comercializeze în baza carnetului de comercializare și a atestatului de producător”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.

Conform proiectului, producătorii vor putea comercializa cel mult 800 de kilograme de produse pe an şi doar în judeţul în care locuiesc. Dacă vor să vândă produsele în alte judeţe trebuie să se înscrie într-o cooperativă.

Reprezentanţii DSVSA vor putea efectua controale la producători, atât în faza de producţie, cât şi la tarabă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

AVERTISMENT pentru amatorii de ceai, la pliculeț: Ce se poate întâmpla în timpul procesului de infuzare

Cezar Lancrajan

Publicat

în

AVERTISMENT pentru amatorii de ceai, la pliculeț: Ce se poate întâmpla în timpul procesului de infuzare Cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) au efectuat un studiu care dezvăluie că pliculețele de ceai confecționate din polimeri eliberează micro și nanoparticule de plastic în timpul procesului de infuzare. Studiul a demonstrat că aceste particule pot […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea