Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Metoda prin care poți verifica ce aluniţe reprezintă un risc de cancer de piele. Sistemul ABCDEs

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum poţi verifica imediat care aluniţe reprezintă un risc de cancer de piele

Imagine Fest 2025

cancerpieleCancerul de piele este una dintre formele cele mai comune de cancer atat in Romania cat si la nivel mondial. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite, 20% dintre oamenii care traiesc acum in lume vor dezvolta o forma a cancerului de piele la un moment dat in timpul vietii lor, daca tendintele actuale vor continua. (În desenul alătural, linia de jos cu alunițe reprezenta exemple de melanom. Linia de sus reprezintă forme de alunițe normale).

Din fericire, melanomul este uşor de tratat dacă detectat destul de devreme, şi anumite forme de aluniţe de pe corp sunt unul dintre indicatoarele bune că trebuie să consultaţi cât mai repede un medic dermatolog.

Verifică-ţi sistemul ABCDEs de aluniţe de pe corpul tău

A reprezintă asimetrie. Dacă o jumătate de aluniţă arată foarte diferit de cealaltă jumătate, e un semn că aluniţă ar putea fi canceroasă.

B reprezintă neregularităţi ale marginilor aluniţei.Neregularităţile, marginile slab definite, sau cele neclare poate fi un semn de melanom.

C este simbolul pentru culoare. Alunitele de o culoare foarte întunecată, spre negru sau cele multicolore pot reprezenta un risc ridicat, şi trebuie verificate la un medicat neapărat.

D reprezintă diametrul. Alunitele mari cu diametrul mai mare decât al unui creion sunt de remarcat, deşi sunt cazuri când melanomul poate fi şi mai mic.

E este pentru evoluţia, sau schimbarea. O aluniţă care care îşi schimbă mărimea, formă sau culoarea trebuie de urgenţă verificată printr-un control specializat.

Dacă nu sunteţi sigur nici după acest test dacă o aluniţă reprezintă un factor de risc sau nu, ar trebui să consultaţi un dermatolog pentru o verificate avizată. Un dermatolog va fi în măsură să te analizeze şi să-ţi spună dacă alunitele tale reprezintă un semn de îngrijorare şi să stabilească exact un diagnostic.

Totuşi, există anumite lucruri pe care le puteţi face singuri până să ajungeţi la un medic. Academia Americană de Dermatologie recomandă să ne efectuăm lunar o auto-examinare, şi să observăm cu atenţie evoluţia aluniţelor pe care le avem deja pe corp dar şi să remarcăm dacă apar aluniţe noi.

sursa:frunza-verde.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 1-4 (1-1), în ultima etapă din play-out | „Roș-albaștrii”, victorie clară în derby „de Alba”

Dan HENEGAR

Publicat

în

CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 1-4 (1-1), în ultima etapă din play-out. „Roș-albaștrii”, victorie clară în derby „de Alba” În ultimul derby „de Alba” al sezonului, în runda de final a play-out-ului, CIL Blaj a pierdut pe propriu teren cu Metalurgistul Cugir, scor 1-4 (1-1). Grație acestui succes clar cugirenii au făcut schimb de locuri […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism

Bera Larisa

Publicat

în

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism Slănina, un produs alimentar iubit de mulți români, s-a dovedit a fi benefică în reducerea colesterolului. Specialiștii recomandă anumite combinații pentru ca aceasta să aibă efecte maxime asupra organismului. Citește și: Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Alternativa perfectă pentru cafea: Boost de energie și beneficii multiple

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alternativa perfectă pentru cafea: Boost de energie și beneficii multiple Băutura care înlocuiește cafeaua pentru dimineți pline de energie, fară efecte secundare. O alternativă mai sănătoasă. Cafeaua este băutura preferată a multor oameni dimineața, oferind un impuls rapid de energie. Cu toate acestea, consumul excesiv poate veni la pachet cu efecte secundare precum nervozitate, palpitații […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea