Metoda prin care poți verifica ce aluniţe reprezintă un risc de cancer de piele. Sistemul ABCDEs
Cum poţi verifica imediat care aluniţe reprezintă un risc de cancer de piele
Cancerul de piele este una dintre formele cele mai comune de cancer atat in Romania cat si la nivel mondial. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite, 20% dintre oamenii care traiesc acum in lume vor dezvolta o forma a cancerului de piele la un moment dat in timpul vietii lor, daca tendintele actuale vor continua. (În desenul alătural, linia de jos cu alunițe reprezenta exemple de melanom. Linia de sus reprezintă forme de alunițe normale).
Din fericire, melanomul este uşor de tratat dacă detectat destul de devreme, şi anumite forme de aluniţe de pe corp sunt unul dintre indicatoarele bune că trebuie să consultaţi cât mai repede un medic dermatolog.
Verifică-ţi sistemul ABCDEs de aluniţe de pe corpul tău
A reprezintă asimetrie. Dacă o jumătate de aluniţă arată foarte diferit de cealaltă jumătate, e un semn că aluniţă ar putea fi canceroasă.
B reprezintă neregularităţi ale marginilor aluniţei.Neregularităţile, marginile slab definite, sau cele neclare poate fi un semn de melanom.
C este simbolul pentru culoare. Alunitele de o culoare foarte întunecată, spre negru sau cele multicolore pot reprezenta un risc ridicat, şi trebuie verificate la un medicat neapărat.
D reprezintă diametrul. Alunitele mari cu diametrul mai mare decât al unui creion sunt de remarcat, deşi sunt cazuri când melanomul poate fi şi mai mic.
E este pentru evoluţia, sau schimbarea. O aluniţă care care îşi schimbă mărimea, formă sau culoarea trebuie de urgenţă verificată printr-un control specializat.
Dacă nu sunteţi sigur nici după acest test dacă o aluniţă reprezintă un factor de risc sau nu, ar trebui să consultaţi un dermatolog pentru o verificate avizată. Un dermatolog va fi în măsură să te analizeze şi să-ţi spună dacă alunitele tale reprezintă un semn de îngrijorare şi să stabilească exact un diagnostic.
Totuşi, există anumite lucruri pe care le puteţi face singuri până să ajungeţi la un medic. Academia Americană de Dermatologie recomandă să ne efectuăm lunar o auto-examinare, şi să observăm cu atenţie evoluţia aluniţelor pe care le avem deja pe corp dar şi să remarcăm dacă apar aluniţe noi.
sursa:frunza-verde.ro
(C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată