Rămâi conectat

Actualitate

Metodă de plată inedită în piața imobiliară din China: Apartamentele pot fi achiziționate cu pepeni ori usturoi

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct
Metodă de plată inedită în piața imobiliară din China: Apartamentele pot fi achiziționate cu pepeni ori usturoi

Concurența acerbă a dezvoltatorilor chinezi i-a împins să apeleze la produse ale fermierilor pentru a finanța o parte a costurilor, pentru a scăpa de locuințele nevândute.

Atunci când piața este dificilă, trebuie să fii ingenios. Aceasta este o rețetă pe care dezvoltatorii chinezi o aplică în prezent întocmai. Prin urmare, la ce s-au gândit: au propus agricultorilor să plătească o parte din costul cu produsele pe care le realizează. Trebuie spus că sectorul imobiliar din China încă se luptă cu consecințele strategiei COVID-0 și este forțat să se conformeze unei campanii de reducere a efectului de levier în acest sector.

Așadar, pentru a seduce o clientelă de agricultori, a apărut ideea de a le permite acestora să-și finanțeze locuințele cu ceea ce produc. Le Monde citează exemplul dezvoltatorului imobiliar Jianye, care se adresează fermierilor din Henan și care anunță cinci yuani (0,75 euro) pentru un kilogram de usturoi. Se pare că a primit nu mai puțin de 430 de tone între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, livrate de treizeci de fermieri care au făcut pasul cel mare.

Termen limită de 1 miliard

Având în vedere succesul acestei operațiuni, alți promotori nu au ezitat să îi urmeze exemplul, unul acceptând pepeni, altul grâu și chiar piersici. De fiecare dată, prețurile de achiziție a produselor agricole sunt mai mari decât cele de pe piață pentru a face operațiunea cu adevărat atractivă. Această situație reflectă, de asemenea, febrilitatea promotorilor care au nevoie disperată să încheie vânzări pentru a evita falimentul, ca în cazul dificultăților gigantului din sector Evergrande. Recent, un alt gigant imobiliar, Shimao Group, cu sediul în Shanghai, a ratat un termen limită de 1 miliard de dolari. Și nici nu se pune problema de a plăti în pepeni.

Trebuie adăugat, de asemenea, că prețurile locuințelor noi din China au scăzut în luna mai pentru prima dată în ultimii șase ani, potrivit cifrelor oficiale, pe fondul unei crize imobiliare exacerbate de încetinirea creșterii economice. Sectorul a servit mult timp ca motor de creștere, stimulat de creșterea nivelului de trai al chinezilor și de o frenezie a cumpărăturilor, într-o țară în care achiziționarea unei proprietăți este adesea o condiție prealabilă înainte de căsătorie.

Incertitudinile legate de Covid-19, care penalizează activitatea și, în cele din urmă, apasă asupra veniturilor gospodăriilor, îi îndepărtează însă pe potențialii cumpărători, într-un moment în care multe grupuri imobiliare din China se află în dificultate financiară. În consecință, prețurile locuințelor noi s-au contractat cu 0,1% în mai, de la an la an, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS). Aceasta a fost prima scădere din noiembrie 2015 a indicelui, care reunește prețurile medii din 70 de orașe din China.

Giganți în dificultate

Imobiliarele și construcțiile, care au impulsionat redresarea post-pandemică din 2020, reprezintă mai mult de un sfert din PIB-ul Chinei. Cu toate acestea, pentru a reduce datoria sectorului, Beijingul a înăsprit condițiile de creditare pentru dezvoltatori. Acest lucru a lăsat multe grupuri în criză de bani, inclusiv numărul unu în acest sector, Evergrande. Sănătatea financiară precară a campionului imobiliar din China îi penalizează, de asemenea, pe concurenții săi, deoarece cumpărătorii devin din ce în ce mai reticenți în a investi în proprietăți.

Ca un semn al vulnerabilității sectorului, dezvoltatorul Greenland, al cărui acționar este orașul Shanghai, și-a văzut luna trecută ratingul retrogradat de agenția de rating S&P din cauza unui „risc” de neplată. Greenland este unul dintre cele mai mari grupuri imobiliare din China. Are o prezență internațională puternică, în special în Statele Unite, și deține, de asemenea, un club de fotbal, Shanghai Shenhua. La sfârșitul lunii iunie, Groenlanda trebuia să plătească 488 de milioane de dolari (453 de milioane de euro) ca dobândă la un împrumut. Dar, potrivit Bloomberg, grupul a cerut recent o amânare de un an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea