Menţiune la Faza Națională a Concursului de Matematică Aplicată ”Adolf Haimovici” pentru Colegiul Tehnic ”Alexandru Domşa”, Alba Iulia
La Faza Națională a Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”, care s-a desfășurat la Iași în perioada 6 – 8 mai 2016, elevul Mihai Șomlea, clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”, Alba Iulia, a obținut mențiune. Îndrumat de d-na prof. Bianca Hoisan, Mihai Şomlea a fost la a treia participare la faza națională a acestui concurs.
Adolf Haimovici (n. 1 octombrie 1912, Iași – d. 1 ianuarie 1993, Iași) a fost un matematician, profesor la Universitatea din Iaşi, fratele mai mic al academicianului Mendel Haimovici.
Și-a susținut teza de doctorat în 1938 sub conducerea lui Alexandru Myller cu un subiect de geometrie diferențială. Timp de 10 ani a predat la mai multe școli din învățământul secundar. În 1945 și-a început cariera universitară la Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde în 1981 i s-a acorda titlul de profesor emerit al Universității. Timp de trei decenii a condus Seminarul de Ecuaţii Funcţionale şi Analiză Numerică în cadrul căruia a coordonat peste 30 de teze de doctorat.
Prof. A. Haimovici a fost director al Bibliotecii Seminarului Matematic „ Al. Myller” şi redactor-șef al Secţiei de Matematică a Analelor Ştiinţifice ale Universităţii „ Al. I. Cuza” din Iași. Sesizând rolul important pe care informatica îl va juca în viitorul ştiinţei, prof. A. Haimovici a încurajat cercetările în acest domeniu şi a contribuit la formarea unei şcoli de informatică la Facultatea de Matematică din Iaşi şi la înfiinţarea Centrului de Calcul al Universităţii.
Prof. Adolf Haimovici a acordat timp şi atenţie sprijinirii învăţământului secundar, a prezentat numeroase conferinţe şi a scris articole şi cărţi adresate profesorilor şi elevilor. Ca o recunoaştere a acestei activităţi, un concurs naţional de matematică aplicată adresat elevilor îi poartă numele.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
FOTO | Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării”
Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării” Echipajul județului Alba, de la Școala Gimnazială „Singidava” din Cugir a obținut locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025, competiție de tradiție organizată de Crucea Roșie Română. Concursul a […]
FOTO | Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean”
Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean” Rareș Achiței, elev la Colegiul Militar din Alba Iulia, a câștigat premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”. Povestea de viață a […]
Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății
Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății Sărbătoarea Muzicii a început vineri, 11 iulie 2025, la Alba Iulia. În prima seară, pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia, a urcat una dintre cele mai notabile voci ale României: Irina Baianț. Sute de persoane au umplut […]