Rămâi conectat

Cultură Educație

Menţiune la Faza Națională a Concursului de Matematică Aplicată ”Adolf Haimovici” pentru Colegiul Tehnic ”Alexandru Domşa”, Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Faza Națională a Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”, care s-a desfășurat  la Iași în perioada 6 – 8 mai 2016, elevul Mihai Șomlea, clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”, Alba Iulia, a obținut mențiune. Îndrumat de d-na prof. Bianca Hoisan, Mihai Şomlea a fost la a treia participare la faza națională a acestui concurs.

colegiul alexandru domsaAdolf Haimovici (n. 1 octombrie 1912, Iași – d. 1 ianuarie 1993, Iași) a fost un matematician, profesor la Universitatea din Iaşi, fratele mai mic al academicianului Mendel Haimovici.

Și-a susținut teza de doctorat în 1938 sub conducerea lui Alexandru Myller cu un subiect de geometrie diferențială. Timp de 10 ani a predat la mai multe școli din învățământul secundar. În 1945 și-a început cariera universitară la Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde în 1981 i s-a acorda titlul de profesor emerit al Universității. Timp de trei decenii a condus Seminarul de Ecuaţii Funcţionale şi Analiză Numerică în cadrul căruia a coordonat peste 30 de teze de doctorat.

Prof. A. Haimovici a fost director al Bibliotecii Seminarului Matematic „ Al. Myller” şi redactor-șef al Secţiei de Matematică a Analelor Ştiinţifice ale Universităţii „ Al. I. Cuza” din Iași. Sesizând rolul important pe care informatica îl va juca în viitorul ştiinţei, prof. A. Haimovici a încurajat cercetările în acest domeniu şi a contribuit la formarea unei şcoli de informatică la Facultatea de Matematică din Iaşi şi la înfiinţarea Centrului de Calcul al Universităţii.

Prof. Adolf  Haimovici a acordat timp şi atenţie sprijinirii învăţământului secundar, a prezentat numeroase conferinţe şi a scris articole şi cărţi adresate profesorilor şi elevilor. Ca o recunoaştere a acestei activităţi, un concurs naţional de matematică aplicată adresat elevilor îi poartă numele.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea