MEGA INVESTIȚIE LA DECEA. Terminalul intermodal va fi dat în folosință anul viitor
MEGA INVESTIȚIE LA DECEA. Terminalul intermodal va fi dat în folosință anul viitor.
Aflat într-o vizită de lucru joi, 6 octombrie, la noul terminal intermodal care se construiește lângă localitatea Decea, din comuna Mirăslău, Cosmin Cârstea, CEO al Dubai Ports World Constanța & Dubai Ports World Logistics Romania, s-a arătat mulțumit de stadiul lucrărilor și a declarat că este optimist în ceea ce priveşte darea în folosință la termen a noului obiectiv la care firma Dubai Ports World investește aproximativ 12 milioane de euro, alături de societatea belgiană Industrial and Logistics Developments, a cărei participare la realizarea investiției este de 30 de milioane de euro.
„Lucrările merg bine. La această dată, partea cea mai grea este aproape finalizată. Este vorba despre cei aproape 2 kilometri de cale ferată care vor face joncţiunea cu magistrala 300 Teiuș – Războieni, precum și alte lucrări de infrastructură interioară”, a declarat Cosmin Cârstea.
La rândul său, Neculai Lupu, directorul executiv al SC ARM Grup Feroviar SRL, constructorul sistemului feroviar, a declarat: „Am realizat aproximativ 65% din lucrările de construcție a căii ferate. Pot afirma fără să greșesc că, la sfârșitul lunii noiembrie, aceasta va fi operațională”.
Conform lui Cosmin Cârstea, odată finalizat, în 2023, terminalul de la Decea „va oferi clienților o integrare a facilităților de transport intermodal cu servicii suplimentare, precum spații de depozitare (inclusiv depozite cu temperatură controlată), facilități de încărcare și descărcare a containerelor și semiremorcilor de pe vagoane, spații de birouri și parcări pentru camioane”. Potrivit sursei citate, motivele principale pentru care s-a ales această zonă sunt apropierea de nodul rutier Decea al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda și de calea ferată electrificată, localitatea se află între municipiile Aiud și Turda, pe DN1, iar locaţia este situată în imediata vecinătate a haltei CFR din comuna Unirea.
Linia de cale ferată are o lungime de circa 1,6 km şi, după intrarea în incinta industrială, se leagă la dispozitivul de linii de cale ferată al terminalului logistic. Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa de 18.600 metri pătraţi, din care 15.000 mp este reprezentată de dispozitivul de linii de cale ferată din incintă. Investiţia va duce la crearea a aproximativ 400 de locuri de muncă.
Aurel Mărginean, administratorul public al comunei Mirăslău, a declarat: „În noiembrie 2018, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere şi constituirea dreptului de superficie a terenului către Industrial and Logistics Developments NV, o societate cu răspundere limitată de naţionalitate belgiană, care a câştiga licitaţia la preţul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505,96 euro/an. Potrivit contractului, câştigătorul licitaţiei a fost obligat să achite în avans suma de 339.035,76 de euro, reprezentând chiria pe o durată de 6 ani de folosinţă a terenului”. Conform acestuia, clădirile vor avea o înălţime maximă de P+2, înălţimea maximă la streaşină fiind de 15 metri, respectiv 30 de metri pentru terminalul de containere. De asemenea, în ceea ce priveşte zona verde, se prevede plantarea unui copac la 5 parcări de autoturisme, două parcări pentru TIR-uri sau 500 de metri pătraţi de spaţii verzi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]