Rămâi conectat

Ştirea zilei

MEGA INVESTIȚIE LA DECEA. Terminalul intermodal va fi dat în folosință anul viitor

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

MEGA INVESTIȚIE LA DECEA. Terminalul intermodal va fi dat în folosință anul viitor.

Aflat într-o vizită de lucru joi, 6 octombrie, la noul terminal intermodal care se construiește lângă localitatea Decea, din comuna Mirăslău, Cosmin Cârstea, CEO al Dubai Ports World Constanța & Dubai Ports World Logistics Romania, s-a arătat mulțumit de stadiul lucrărilor și a declarat că este optimist în ceea ce priveşte darea în folosință la termen a noului obiectiv la care firma Dubai Ports World investește aproximativ 12 milioane de euro, alături de societatea belgiană Industrial and Logistics Developments, a cărei participare la realizarea investiției este de 30 de milioane de euro.

„Lucrările merg bine. La această dată, partea cea mai grea este aproape finalizată. Este vorba despre cei aproape 2 kilometri de cale ferată care vor face joncţiunea cu magistrala 300 Teiuș – Războieni, precum și alte lucrări de infrastructură interioară”, a declarat Cosmin Cârstea.

Elit - Gustul Desăvârșit

La rândul său, Neculai Lupu, directorul executiv al SC ARM Grup Feroviar SRL, constructorul sistemului feroviar, a declarat: „Am realizat aproximativ 65% din lucrările de construcție a căii ferate. Pot afirma fără să greșesc că, la sfârșitul lunii noiembrie, aceasta va fi operațională”.

Conform lui Cosmin Cârstea, odată finalizat, în 2023, terminalul de la Decea „va oferi clienților o integrare a facilităților de transport intermodal cu servicii suplimentare, precum spații de depozitare (inclusiv depozite cu temperatură controlată), facilități de încărcare și descărcare a containerelor și semiremorcilor de pe vagoane, spații de birouri și parcări pentru camioane”. Potrivit sursei citate, motivele principale pentru care s-a ales această zonă sunt apropierea de nodul rutier Decea al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda și de calea ferată electrificată, localitatea se află între municipiile Aiud și Turda, pe DN1, iar locaţia este situată în imediata vecinătate a haltei CFR din comuna Unirea.

Linia de cale ferată are o lungime de circa 1,6 km şi, după intrarea în incinta industrială, se leagă la dispozitivul de linii de cale ferată al terminalului logistic. Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa de 18.600 metri pătraţi, din care 15.000 mp este reprezentată de dispozitivul de linii de cale ferată din incintă. Investiţia va duce la crearea a aproximativ 400 de locuri de muncă.

Aurel Mărginean, administratorul public al comunei Mirăslău, a declarat: „În noiembrie 2018, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere şi constituirea dreptului de superficie a terenului către Industrial and Logistics Developments NV, o societate cu răspundere limitată de naţionalitate belgiană, care a câştiga licitaţia la preţul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505,96 euro/an. Potrivit contractului, câştigătorul licitaţiei a fost obligat să achite în avans suma de 339.035,76 de euro, reprezentând chiria pe o durată de 6 ani de folosinţă a terenului”. Conform acestuia, clădirile vor avea o înălţime maximă de P+2, înălţimea maximă la streaşină fiind de 15 metri, respectiv 30 de metri pentru terminalul de containere. De asemenea, în ceea ce priveşte zona verde, se prevede plantarea unui copac la 5 parcări de autoturisme, două parcări pentru TIR-uri sau 500 de metri pătraţi de spaţii verzi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba și-a lovit fratele cu un par de lemn peste cap: Ce pedeapsă a primit în instanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba și-a lovit fratele cu un par de lemn peste cap: Ce pedeapsă a primit în instanță

Un bărbat din Aiud a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Aiud la o amendă de 1.340 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie. De asemenea acesta trebuie să-i plătească fratelui său 2.000 de lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune morale.

În noaptea de 25/26.10.2021, în jurul orei 00.00, persoana vătămată a revenit la domiciliul său de la muncă, și între aceasta și fratele ei, inculpatul, a avut loc o ceartă motivată de faptul că inculpatul se afla în casa persoanei vătămate și a refuzat să plece de acolo.

La un moment dat, pe fondul acestor discuții, în timp ce persoana vătămată se afla în curte, inculpatul a luat o bâtă și i-a aplicat acesteia mai multe lovituri, în zona capului și a corpului.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma agresiunii persoana vătămată a suferit leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare 16-18 zile îngrijiri medicale și care nu i-au pus în primejdie viața.

Inculpatul, atât în declaraţia dată în faza de urmărire penală, cât şi în cea dată în faţa instanţei la termenul de judecată din data de 21.06.2022, a arătat că la data incidentului se afla în corpul de clădire care aparţine persoanei vătămate când aceasta s-a întors acasă, că persoana vătămată l-a scos afară din casă şi l-a ameninţat că îi sparge geamurile, moment în care a luat un par din lemn şi i-a aplicat acesteia mai multe lovituri.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Indiana Jones” de Transilvania – Povestea exploratorului născut într-un oraş din Alba şi aventurile sale în triburile de canibali din Africa

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Indiana Jones“ de Transilvania: Povestea exploratorului născut într-un oraş din Alba şi aventurile sale în triburile de canibali din Africa

Franz Binder (1824-1875) a fost un spirit temerar ce poate fi oricând aşezat printre marii exploratori ai lumii. A fost un fel de „Indiana Jones“ al Transilvaniei, având în vedere aventurile incredibile pe care le-a avut în timpul călătoriilor sale prin lume. Binder a fost primul primul european care, în 1860, a intrat în contact cu triburi din regiunea Nilului superior, în inima Africii.

Franz Binder s-a născut în anul 1824 în oraşul Sebeş, într-o familie de farmacişti saşi. Iniţial şi el a dorit să devină farmacist, în buna tradiţie a familiei sale şi a locuit o perioadă la Ploieşti. Fratele său vitreg, Samuel Mauksch, era angajat în serviciul militar egiptean.

Fiind un pasionat călător, în anul 1849, Binder a întreprins o lungă călătorie în Orientul Apropiat şi în Africa, motivată printre altele şi de dorinţa de a-şi regăsi fratele vitreg, căruia i se pierduse urma. El a a pornit mai întâi spre Constantinopol, iar de acolo spre Bagdad, prin Alep, călare pe catâr. Drumul său şi peripeţiile prin care a trecut este consemnat atât de dr. E. Kurt Binder, un nepot de-al său, în broşura „Călătoriile şi aventurile unui sas din Transilvania” (1930), cât şi de Franz Remmel, în cartea „Călătorind peste şapte mări” (1984), bazându-se pe jurnalul de călătorie al lui Binder. După cum afirmă Remmel, Binder a construit cu mâna sa o plută, cu care a navigat în jos, pe Tigru, spre Bagdad.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nereuşind să dea de urma fratelui său vitreg, Binder s-a întors înapoi spre Alep cu caravana, iar de acolo s-a îndreptat spre Cairo. În anul 1850, a ajuns în capitala Egiptului, dar nereuşind să găsească un post de farmacist, va lucra ca tăietor de furnir şi cofetar, iar la un moment dat s-a ocupat şi cu fabricarea berii. Animat de dorul de a călători, Binder s-a angajat conducător de caravane la o companie comercială şi a realizat opt călătorii între Cairo şi Khartoum, capitala Sudanului, de obicei însoţind caravanele misiunii catolice austriece.

Prima călătorie a început-o la 27 septembrie 1852, încărcând pe corabie „mărgele veneţiene, ţesături colorate de Nanking, fesuri roz şi destule lazi cu marfuri”, după cum scria Binder în jurnalul său. Ajuns la Khartoum, la izvoarele Nilului, el nu a putut să încheie afacerea cu negustorul cu care negociase anterior. A stat trei luni la Khartoum, şi-a vândut toată marfa, cumpărând în schimb fildeş şi gumă arabică. S-a reîntors la Cairo, călătorind cu vaporul pe Nil şi apoi traversând deşertul nubian, cu 17 cămile. Ajuns în capitala Egiptului, a adunat o mică avere de pe urma vânzării mărfii aduse.

Având experienţa primei călătorii, el s-a pregătit mai bine pentru a doua călătorie, transportând spre Khartoum rom, baticuri colorate, ciorapi, oglinzi şi mătase, cu ajutorul unei caravane formate din peste 100 de cămile. După cum povesteşte Rommel, Binder a cumpărat din Sudan „doi lei adulţi, doi gheparzi cu pete frumoase, o pisică de mosc şi mai multe antilope, cu care a făcut drumul înapoi prin deşertul nubian, punând numai câte o cuşcă între două cămile, legată de şei”. El a vândut aceste animale la Cairo. Pentru o perioadă, a locuit în oraşul Khartoum (capitala Sudanului) în calitate de funcţionar al unei companii comerciale şi mai târziu ca viceconsul onorific al Imperiului Austro-Ungar în acest oraş (1857).

În anul 1853, plecând într-o misiune comercială, a ajuns la reşedinţa regelui fungilor, Idris Atlan, în munţii Djebel Gule din regiunea superioară a Nilului Albastru, fiind primul european sosit în această regiune. Din călătoriile sale, el s-a întors cu o bogată colecţie de arme, podoabe, instrumente muzicale, obiecte de uz gospodăresc, aduse din zonele pe care le-a vizitat în călătoriile sale, fie urmând caravane prin Asia Mică, fie conducând el însuşi expediţii comerciale în Africa Centrală şi cumpărându-le de la băştinaşi sau fiindu-i dăruite de şefii unor triburi de pe Valea Nilului.

Povestiri din jurnalul exploratorului

Jurnalul său cuprinde referiri la oamenii pe care i-a întâlnit: ”Bărbaţii shilluk puteau fi admiraţi în toată măreţia lor, unii negri în întregime goi, doar unşi cu grăsime (aceştia erau săracii, care nu aveau vite, pentru a se acoperi cu cenuşa provenită din arderea bălegarului). Alţii erau albi (aceştia erau păstorii, care se acopereau doar cu cenuşă). Alţii erau vopsiţi cu roşu (aceştia erau bogaţii, care amestecau pământ roşu cu cenuşă; întâi se ungeau cu grăsime şi apoi se pudrau cu acest amestec). Toţi erau înarmaţi cu lănci. Femeile au totuşi o centură din piele neprelucrată în jurul coapselor. La alte triburi ele sunt complet goale, ca şi bărbaţii. Binder a oferit date şi despre organizarea socială, formule de separare identitară şi chiar câte ceva despre economia şi ocupaţiile de zi cu zi ale neamurilor cu care se întâlneşte: „Ele – femeile – au adus durra [sorg, n.n.] , fasole, susan, ouă, găini şi aţă grosolană de bumbac. Acestea le schimbau contra sării, a cepei şi a câtorva mărgele de sticlă.”

Basoreliefuri de pe casa Binder din Sebeş. Reprezintă oraşul Cairo, piramidele şi sfinxul, ruinele templului Isis din insula Philae de lânga Assuan şi o caravană în deşertul Nubiei, în mijlocul căreia figurează călare.

Reîntors în Transilvania, Binder a donat în anul 1862 Societăţii Transilvane pentru Ştiinţe Naturale din Sibiu, precum şi şcolii din Sebeş, colecţia sa de aproximativ 500 obiecte africane, provenite în principal de la triburile nilotice. Partea din colecţie donată gimnaziului din Sebeş a intrat în patrimoniul Muzeului ”Ioan Raica” şi cuprinde diverse obiecte: arme (arcuri şi săgeţi, suliţe, lănci, pumnale kulbeda), unelte, podoabe (brăţări din fier, cupru şi din fildeş, coliere) şi diverse curiozităţi primite de la triburile din zonă. Foarte spectaculoase, atât prin aspect cât şi prin tehnică de execuţie sunt scăunelele joase, de mici dimensiuni, folosite piese de mobilier.

Cavoul din Vurpăr

Franz Binder a încetat din viaţă în anul 1875, din cauza unei pneumonii, fiind înmormântat într-un cavou foarte frumos pe un deal din spatele casei şi grădinilor sale minunate din satul Vurpăr. De altfel el şi-a petrecut aici ultimii ani din viata aici, pe moţia familiei sale, unde a cultivat diverse plante şi copaci exotici. Liniştea locului l-a determinat pe acesta să-şi clădească mormântul încă din viaţă, pe colina din spatele casei.

Sătenii din Vurpăr povestesc despre frumuseţea de odinioară a criptei, cu poarta de fier forjat, inscripţii în marmură şi ornamente arhitectonice în stil clasic, care, însă, au dispărut de mult. Au rămas doar cicatricele de cărămida în zid şi urmele porţii. Stilul de viaţă ales se mai păstrează doar în fragmentele de pe tavanul pictat, aflat mult prea sus, pentru a putea fi distrus de cei care au intrat în cavou. În anul 1993, în municipiul Sibiu, a fost inaugurat Muzeul de etnografie universală „Franz Binder”, unde se află cea mai mare parte a obiectelor donate de către marele explorator.

Salvează

Salvează

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Mașini de la 1.800 de lei scoase la licitație, în Alba, de ANAF: Lista autoturismelor puse la vânzare în noiembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mașini de la 1.800 de lei scoase la licitație, în Alba, de ANAF: Lista autoturismelor puse la vânzare în noiembrie

Mai multe autoturisme intrate în proprietatea statului sunt scoase la vânzare de către ANAF, unele la prețuri foarte mici, prin intermediul licitațiilor organizate în toată țara.

În județul Alba sunt scoase la licitație opt mașini și autoutilitare, în Aiud, Cugir și Câmpeni.

Autovehicul/ Preț pornire licitație lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Citroen Berlingo N1 model 1,9 D culoare ALB, Caroserie: FURGON, 3 uși, 2 locuri, An fabricație: 2001. Prețul de pornire al licitației este de 5.495 lei. Licitația are loc pe 25 noiembrie în orașul Cugir.

Autoturism marca Mercedes-Benz culoare Albastru, Caroserie: Berlină, 5 locuri, An fabricație: 2002, Combustibil: Diesel, Putere: 125 KW, Capacitate cilindrică: 2685 CMC. Prețul de pornire al licitației este de 3.861 lei. Licitația are loc pe 25 noiembrie în orașul Cugir.

Autoturism marca Skoda model Octavia, Caroserie: COMBI, An fabricație: 2003. Prețul de pornire al licitației este de 7.562 lei. Licitația are loc pe 7 decembrie în orașul Aiud.

Volkswagen model TRANSPORTER 2.5 TDI, An fabricație: 2003, Prețul de pornire al licitației este de 16.296 lei. Licitația are loc pe 7 decembrie în orașul Aiud.

Volkswagen LT 35, culoare Alb, An fabricație: 2000, Combustibil: Diesel. Prețul de pornire al licitației este de 15.622 lei. Licitația are loc pe 7 decembrie în orașul Aiud.

Chevrolet Aveo, An fabricație: 2011, Culoare: ALB, Combustibil: Diesel, EURO 2. Prețul de pornire al licitației este de 5.234 lei. Licitația are loc pe 23 noiembrie în orașul Aiud.

Autoturism marca Opel Vectra. Este avariată și nu este în stare de funcționare. Prețul de pornire al licitației este de 1.848 lei. Licitația are loc pe 22 noiembrie în orașul Aiud.

ROMAN model 19215APF14, An fabricație: 1989. Prețul de pornire al licitației este de 9.342 lei. Licitația are loc pe 22 noiembrie în orașul Câmpeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea