Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Medicul aiudean Zeno Millea – „omul instituţie”, propus pentru a primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Aiud

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Medicul aiudean Zeno Millea, cunoscut pentru rezultatele deosebite obţinute în medicină şi  contribuţiile în activitatea de cercetare ştiinţifică şi publicistică, este propus pentru titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Aiud, potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali în şedinţa ordinară de miercuri, 26 februarie. Propunerea a fost făcută de Oliviu Socaciu, un alt cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

„Preocupările constante ale renumitului medic aiudean, Zeno Milea, în aceste domenii demonstrate cu cinste de-a lungul întregii sale cariere profesionale foarte vaste, se repercutează în mod favorabil asupra imaginii municipiului nostru şi asupra comunităţii în care locuim. Rezultatele deosebite ale muncii sale de o viaţă, confirmate prin contribuţiile la realizarea a peste 100 de studii, recunoscute în unanimitate în cele mai înalte cercuri ale intelectualităţii în domeniul cercetării ştiinţifice justifică oportunitate acordării titlului de cetăţean de onoare al municipiului Aiud domnului Zeno Milea”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre a Consiliului Local, ce va fi supus la votul consilierilor locali în şedinţa ordinară de miercuri, 26 februarie.

„Prin vasta sa activitate ştiinţifică şi prin rezultatele sale remarcabile, domnul Zeno Milea a contribuit şi contribuie din plin la ridicarea prestigiului municipiului nostru, demonstrând totodată că pasiunea şi devotamentul pentru medicină, cercetarea ştiinţifică şi publicistică sunt reale dovezi ale rolului său evident de lider al comunităţii. Exemplul pe care domnul Zeno Milea îl dă tuturor aiudenilor, nu poate decât să îndemne la perpetuarea unor asemenea practici şi la influenţarea pozitivă a tuturor concepţiilor despre practicarea mediciniei, cercetarea ştiinţifică şi nu în ultimul rând despre calităţile umane de excepţie. Respectabilul medic aiudean face aşadar cinste comunităţii noastre şi poartă, cu onoare numele municipiului nostru, peste tot în lume”, se mai precizează în referatul de aprobare a proiectului.

În argumentarea propunerii, înafara activităţii profesionale cunoscută şi în unanim apreciată a medicului Zeno Milea, Oliviu Socaciu mai precizează câteva pasagii din caraterizările emise de către personalităţi autorizate din viaţa ştiinţifică, istorică, culturală, religioasă, umanistică, socială şi politică:

1. Dintr-un volum de lexicografie publicat la Cluj:
-medic primar de chirurgie generală şi chirurgie plastică-reconstructivă
– autor sau coautor a peste 100 de lucrări, 35 publicate, celelalte comunicate în sesiuni ştiinţifice şi reviste de specialitate
– studiu pe 100 de cazuri privind apendicita acută catarală-cronică
2. Apreciat la superlativ de către un cărturar şi publicist de elită, într-un săptămânal pe care Zeno Milea îl onorează cu colaborarea sa.
3. Apreciat de către un erudit teolog al BOR, citează fragmentarea: „…taina lui de poveste şi de lume, de singurătate liniştită, de onestitate şi dăruire fără seamăn (a fost cu adevărat doctorul fără de arginţi), chiar dacă pare înfrăţită cu o anumită fatalitate …rămân dincolo de cuvinte”.
4. Cunoscutul cărturar şi patriot Raul Şerban, spune: domnul Zeno Milea nu este o persoană, ci o instituţie”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea