Rămâi conectat

Ştirea zilei

Medicii tineri se vor putea angaja, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat. Asta conform proiectului de Ordonanţă de modificare şi completare a Ordonanţei nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului, lansat de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică. În momentul de faţă, medicul care finalizează cursurile universitare nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale. Prin proiectul propus, Ministerul Sănătăţii va da posibilitatea tinerilor absolvenţi să fie încadraţi în unităţile sanitare publice sau private, inclusiv în cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenţă medicală din aceste unităţi. “Atenţia noastră se îndreaptă către medicii tineri şi căutăm diverse soluţii pentru a-i aduce mai repede în sistem şi pentru a-i păstra aici. Propunerea noastră va da posibilitatea absolvenţilor de medicină să lucreze, sub îndrumare, fără drept de parafă sau semnătură, în anumite secţii, la UPU sau cabinetele medicilor de familie”, a declarat Attila Cseke, ministrul Sănătăţii. Există şi limite pentru aceşti medici tineri în sensul că ei nu pot fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nu pot intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate. Având în vedere că în spitalele de la noi există un deficit de cadre medicale, cu siguranţă noile reglementări ar aduce beneficii. Astfel unităţile sanitare vor putea angaja personal calificat, iar viitorii specialişti îşi  vor exercita meseria pentru care s-au pregătit, până la următorul concurs de Rezidenţiat, fără a pierde cunoştinţele acumulate în timpul anilor de studiu. Începând cu anul III de pregătire în specialitate, rezidenţii vor putea să fie incluşi în linia de gardă (alta decât linia I de gardă), în afara programului normal de lucru. De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, aceştia vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu.
La noi în judeţ, la concursul de Rezidenţiat desfăşurat în anul 2010 s-au înscris un număr de 43 de absolvenţi ai universităţilor de medicină. Dintre aceştia patru tineri au optat pentru locurile scoase pentru domeniul medicină dentară. Pentru domeniul medicină (toate specialităţile) 17 tineri s-au înscris pe posturi şi 22 pe locuri. În ceea ce îi priveşte pe candidaţii care au concurat pentru posturi, la final doar doi dintre aceştia nu au obţinut punctajul minim de promovare (544) ci mai puţin. Cei doi candidaţi care nu au promovat au concurat pentru posturile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, specialitatea medicină de urgenţă. Iată că aceştia vor avea şansa de a profesa dacă reglementările propuse de Ministerul Sănătăţii vor fi aprobate. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Seara de Sfântul Andrei este plină de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Sărbătoarea acestui sfânt, proclamat Ocrotitorul țării, este una deosebit de importantă, marcând o zi nelucrătoare în România.

Sfântul Andrei, originar din Betsaida și fratele lui Simon Petru, a fost un pescar care a ales viața în celibat. El a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și, recunoscându-l pe Hristos ca Mesia, a fost numit „primul chemat”.

Legătura sa cu România este puternică, fiind considerat primul propovăduitor al Evangheliei în rândul strămoșilor noștri daco-romani. După predica în această țară, s-a stabilit în Patras, unde a fost martirizat.

CITEȘTE ȘI: MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei

Moaștele sale sunt prezente în mai multe lăcașuri sfinte din România, inclusiv la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Tradițiile și superstițiile din noaptea de Sfântul Andrei sunt variate și fascinante. Se crede că în această noapte, lupii pot vorbi, iar cei care îi aud se confruntă cu moartea. În Bucovina, se spune că „umblă strigoii”, aducând haos și furând din viața oamenilor.

Fetele necăsătorite recurg la diverse practici de divinație în această noapte. De exemplu, prepară „turta lui Andrei” și se așteaptă să-și vadă alesul în vis. Alte obiceiuri includ metoda oglinzilor, metoda paharului cu apă și coborârea lumânării în fântână.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2023: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Punerea grâului la încolțit este o tradiție importantă, asociată cu belșugul și prosperitatea familiei. Semnificația grâului se extinde și în viața sentimentală, fetele punând la încolțit 41 de boabe pentru a-și visa viitorul partener.

În ansamblu, sărbătoarea Sfântului Andrei aduce comunitatea românească mai aproape de tradițiile sale, combinând aspecte religioase cu elemente folclorice și superstițioase.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare