Rămâi conectat

Ştirea zilei

Medicii de familie au acţionat în justiţie şi încearcă să se alieze cu pacienţii!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

După cum v-am promis, revenim astăzi asupra protestului medicilor de familie din judeţul Alba, împotriva noilor prevederi legale prin care li se reglementează activitatea. Redăm mai jos câteva puncte din declaraţia publică făcută de structurile organizate ale acestei categorii profesionale, respectiv Societatea Naţională a Medicilor de Familie, Federaţia Naţională a Patronatelor de Medicina Familiei şi Comisia de medicina familiei din cadrul Colegiului Medicilor: l contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări sistemul, afectează drepturile pacienţilor şi subjugă birocratic medicii de familie, iar proiectul privind normele de aplicare  ale contractului respectiv distruge orice speranţă de supravieţuire a cabinetelor; lactele normative privind informatizarea aruncă povara finanţării Programului de informatizare asupra medicilor care, pe lângă falimentarea evidentă, vor fi deprofesionalizaţi, fiind obligaţi să presteze alte servicii (precum cel de editare a cardurilor) care nu au nicio legătură cu profesiunea de medic şi cu pregătirea lor profesională; limpunerea muncii forţate prin instituirea obligativităţii permanenţei, fără asigurarea unei finanţări decente (sediu, utilităţi, plata personalului angajat,  pază, truse de materiale sanitare, plata la timp a gărzilor etc.); limpunerea folosirii de către medicii de familie a ambulanţelor (cu sau fără şofer!); lameninţarea de penalizare cu 10% din valoarea contractului de asistenţă primară a celor ce refuză semnarea celui de-al doilea contract, cel pentru serviciile de permanenţă.
Structurile menţionate anterior, care au emis acest document, mai precizează că au decis să ia mai multe măsuri pentru ca doleanţele lor să primească răspuns şi să fie rezolvate.

Astfel, deja s-a acţionat în instanţă împotriva tuturor actelor normative pe care medicii de familie le consideră a încălca legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor, urmând a fi sesizate şi forurile europene competente, cu privire la încălcările directivelor UE.
Un  alt demers important este o sesizare a organelor abilitate să verifice modul în care MS şi CNAS au gestionat banii contribuabililor, precum şi o solicitare de intervenţie din partea primului ministru. De asemenea, la nivelul fiecărui judeţ s-au elaborat comunicate-apel către pacienţi. În comunicatul elaborat în judeţul Alba se arată: „Hotărârile Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate fac ca de la data de 1 aprilie să fim puşi în situaţia de a nu mai putea face un nou contract cu casele de asigurări, deoarece acest contract ne-ar pune în situaţia de a nu vă mai putea acorda îngrijirile fireşti, pe care noi le considerăm necesare pentru sănătatea dumneavoastră. Totodată, un asemenea contract ar duce la închiderea rapidă a cabinetelor, datorită cheltuielilor şi datoriilor neacoperite. „După părerea mea, un fapt mai grav decât demersurile de mai sus este îndemnul făcut către medicii de familie de a solicita în număr cât mai mare obţinerea certificatelor de conformitate, pentru „facilitarea emigrării masive a acestora către ţările în care respectul faţă de profesiunea medicală este normal”.
În contradictoriu cu cele de mai sus, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, noul director al DSP Alba, dr. Horea Timiş, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte rezolvarea pe cale amiabilă a neînţelegerilor dintre medicii de familie, pe de-o parte, şi MS şi CNAS, pe de altă parte. Dânsul nu a dorit să facă precizări cu privire la modul în care se vor rezolva problemele, dar a apreciat că exodul halatelor albe nu reprezintă un pericol atât de mare cum ne imaginăm noi. Drept dovadă în acest sens, dânsul a adus date concrete în ceea ce priveşte structura actuală a acestei categorii profesionale: doar 20% dintre medicii angajaţi în sistem au peste 50 de ani! Aşadar, se pare că tinerii nu sunt chiar atât de dornici să părăsească ţara. Pe de altă parte, dânsul a adus în discuţie facilităţile de care beneficiază medicii de familie, mai ales cei din mediul rural. Una dintre ele (dacă există interes şi abilitate) este cea pusă la dispoziţie prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), Măsura 312, în cadrul căruia, printre activităţile eligibile de a primi FINANŢARE NERAMBURSABILĂ (!!!) se numără investiţiile în construirea, modernizarea şi extinderea de cabinete medicale, dotarea cu echipamente şi utilaje (ecograf, electrocardiograf, aparate stomatologice, instalaţii de sterilizare a instrumentarului, mijloace de transport etc.), dotarea cu mobilier, precum şi ECHIPAMENTE INFORMATICE, INCLUSIV SOFT SPECIALIZAT! No comment.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

S-a stins din viață profesorul Pienar Traian, o persoană emblematică pentru comunitatea din Vințu de Jos

Ziarul Unirea

Publicat

în

S-a stins din viață profesorul Pienar Traian, o persoană emblematică pentru comunitatea din Vințu de Jos Luni, 01 iulie 2024, s-a stins din viață, profesorul Pienar Traian din Vințu de Jos, o persoană emblematică pentru comunitatea locală a comunei. ”Ne cedează sufletele rând pe rând, iar noi cei ce izbăvim, rămânem în această lume tot […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea