Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Medicamentele anti-COVID considerate „de internet” sau cumpărate de la „tarabă”  care te pot băga în spital: ”Nu înțeleg cum un om poate înghiți așa ceva”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Medicamentele anti-COVID considerate „de internet” sau cumpărate de la „tarabă”  care te pot băga în spital: ”Nu înțeleg cum un om poate înghiți așa ceva”

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Frica de a ajunge la spital îi face pe mulți români care se îmbolnăvesc de COVID-19 să ia tratamente fără prescripție medicală, de pe internet sau chiar de la ”tarabă”.

La acest fenomen contribuie și mesajele antivacciniste dar și slaba informare a populației de către autorități cu privire la riscurile care se expun atunci când își administrează tratamente fără să întrebe medicul.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Astfel, oamenii ajung să se ”trateze” acasă cu Umifenovirul (Arbidol), Ivermectină, Azitromicină, Algovir sau diverse uleiuri esențiale, despre care nu știu nimic dar în care au încredere oarbă, refuzând în același timp să se vaccineze.

Epidemiologul șef al României, Doctor Doina Azoicăi, Președintele Colegiului Medicilor, Doctor Daniel Coriu și Doctor Adrian Marinescu, medic infecționist și director medical al Institutului Matei Balș din București au explicat pentru Ziare.com de ce aceste medicamente nu trebuie achiziționate de oriunde și de ce sunt periculoase.

Doctor Adrian Marinescu: ”Oricum, orice ar circula pe internet, atâta timp cât nu este o prescripție a unui medic, nu trebuie luat în seamă”
”Cred că orice cumpărăm de la persoane neautorizate este periculos. Este clar că, dacă nu ai o sursă pe care să o verifici, nu ar trebui să intre în discuție, mai ales dacă este vorba despre medicamente. Nu știm de fapt ce cumpărăm. În rest putem să discutăm despre faptul că un anumit medicament este aprobat sau nu, ce studii are în spate, cât este de util, sunt lucruri total diferite”, a explicat medicul Adrian Marinescu pentru Ziare.com.

Specialistul a explicat că unele dintre medicamentele, cum ar fi Arbidolul sau Ivermectina, pot ajuta în tratamentul bolnavilor de COVID-19, însă nu administrate în orice condiții și doar sub supraveghere medicală.

”Despre Arbidol vă pot spune că l-am avut și noi în spital. În situația în care este folosit în spital și este administrat la începutul bolii, poate să aibă un rol în tratament. Nu înseamnă că este miraculos dar poate să fie util.

Nu trebuie cumpărat din surse de tip tarabă sau surse care nu se pot verifica și, în primul rând, acest medicament nu se poate lua preventiv ci doar dacă pacientul are infecția cu SARS-CoV-2 și un medic îi prescrie acest tratament și îi urmărește evoluția bolii. Nu se pune problema să ia un antiviral fără să îl prescrie cineva. Oricum, orice ar circula pe internet, atâta timp cât nu este o prescripție a unui medic, nici nu trebuie luat în seamă”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu.

Despre Ivermectină, medicul a explicat că se poate folosi însă tot sub atenta monitorizare a medicilor.

Despre Azitromicină, medicul a mai spus că nu mai este folosită de când a început pandemia. S-a demonstrat foarte clar că nu este eficientă.

Arbidolul s-a aflat anul trecut, temporar, în protocolul de tratament al infecției cu SARS-CoV-2.

Doctor Daniel Coriu: ”Nu știm ce conțin acele pastile de pe internet. Eu nu înțeleg cum un om are curajul să înghită așa ceva”
”Sunt de fapt două mari probleme. În primul rând, acest comerț pe internet nu este în regulă. Este o piață nereglementată. Noi nu știm ce se vinde și nici ce conțin acele pastile, nu cunoaștem cum au fost produse.

Pot conține substanță activă și chiar și substanțe periculoase. Iar dacă vorbim punctual despre Arbidol și despre celelalte antivirale comercializate în Piața Bucur Obor, ceea ce este foarte adevărat, noi nu cunoaștem nimic despre calitatea lor pentru că sunt medicamente care nu au aprobarea Agenției Europene a Medicamentului sau Agenției Naționale a Medicamentului. Eu nu înțeleg cum un om poate să aibă curajul să înghită așa ceva.

În al doilea rând, un antiviral înseamnă un medicament foarte activ și inhibă replicarea ARN-ului, face ca virusul să nu se înmulțească, astfel, cu certitudine va avea o toxicitate în organism.

Arbidolul nu este recunoscut acum nicăieri în Europa. Este un medicament care vine din Rusia. Putem citi că este un antiviral produs pentru infecția gripală, însă nimic mai mult”, a explicat medicul Daniel Coriu.

Specialistul a subliniat că sunt două motive pentru care trebuie descurajat acest comerț ilegal. ”Însă mai mult decât să îi informăm pe oameni în alt mod nu avem cum să-i determinăm să nu aleagă astfel de tratamente. Ei nu au încredere într-un produs care vine de pe o piață bine reglementată, cum este vaccinul, însă au încredere în astfel de substanțe. Vorbim aici despre o educație elementară medicală”, a explicat medicul.

Însă acest trend în a cumpăra medicamente din alte surse decât cele legale și sigure se practică și atunci când vine vorba despre alte maladii grave. Medicul Daniel Coriu a spus că și în cazul oncologiei, ”se preferă medicamente oncologice cumpărate de pe internet, ceea ce este de neacceptat.

Eu, în experiența mea am avut astfel de cazuri. Pacienți cu forme serioase de boală, forme de limfom, au folosit vâsc, administrat chiar intravenos. Au fost niște toxicități teribile și evoluția a fost chiar fatală”, a explicat Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor România (CMR), dar și medic primar hematolog și directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni.

Dr. Doina Azoicăi, epidemiologul șef al României: ”Și vitaminele luate fără indicațiile medicului și în dozele incorecte, pot produce dezavantaje”

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, pe internet au început să circule tot felul de variante de tratament la domiciliu, de la forme ușoare, până la cele medii.

Aceste liste includeau vitamina C, vitamina D3, Zinc, Aspenter, Algocalmin, dexametazonă, azistromicină, paracetamol și alte câteva.

Epidemiologul Doina Azoicăi a explicat pentru Ziare.com că există niște principii general valabile în recomandările privind administrarea de preparate medicamentoase și, cu atât mai mult în acest moment când vorbim despre tratamentul pentru o boală atât de gravă.

”Ca principiu de bază, niciun medicament nu poate fi administrat fără recomandarea medicului, fie cel de familie, fie infecționist dacă vorbim de infecția cu SARS-CoV-2.

În al doilea rând, preparatul medicamentos, dozele, ritmul de administrare, rămân un element important de prescripție medicală și nu pot fi stabilite de către oricine ci doar de medic.

Iar în al treilea rând, toate aceste prescripții de medicamente se fac conform protocoalelor și ghidurilor care sunt autorizate la nivel național.

În ultimul rând, orice medicație, oricare ar fi ea, nu se administrează cu preparate care sunt procurate într-un mod ilicit, care nu pot fi verificare și nu pot fi atestate că sunt valabile, active și nu sunt toxice”, a explicat epidemiologul șef al României.

Referitor la lista de medicamente pentru tratamentul COVID cu vitamine care circulă pe internet, Doina Azoicăi a explicat: ”Fiind în categoria de preparate medicamentoase, chiar dacă sunt vitamine, ele trebuie administrate numai la recomandarea și prescripția medicului.

Limita între rău și bine în medicină este atât de sensibilă. Desigur, chiar dacă este vorba despre vitamine, dozele incorecte pot determina dezavantaje. Gândiți-vă că o supradozare de vitamina C poate să ducă la tulburări digestive și chiar fenomene mai grave, de hemoragie digestivă. Vitamina D se ia doar într-o anumită cantitate, nu oricât și oricând”, a explicat medicul.

Dr. Mihai Craiu: ”Vă rog din suflet nu vă mai tratați, singuri, acasă, după rețete „faimoase” care circulă pe net”
Medicul pediatru Mihai Craiu face un apel pe Facebook către oamenii infectați cu coronavirus, să nu se mai trateze singuri acasă după ”rețetele faimoase care circulă pe net”.

Acesta atrage atenția asupra unei combinații de medicamente pe care o iau mii de oameni, și care poate să fie mortală.

”Va rog din suflet nu vă mai tratați, singuri, acasă, după retete „faimoase” care circulă pe net.

Combinația posibil MORTALĂ o iau acum mii de oameni în România, deseori fără nici un consult medical:

Azitromicină sau alt macrolid + Antihistaminice + Ventolin.

Eventual și hidroxiclorochină.

Puteți să muriți dacă îl luați de capul vostru, fără consult medical.

Ce zic protocoalele medicale?

1. Azitromicina poate avea interacțiuni severe cu alte medicamente, crescând toxicitatea cardiacă foarte mult. Prima pe listă e hidroxiclorochina.

2. Se știe că asocierea de Azitromicină cu unele antihistaminice poate crește riscul de aritmie cardiacă prin prelungirea intervalului QTc pe EKG. Poate să apară aritmie și la omul aparent sănătos. Se cheamă torsada vârfurilor această aritmie specială…

3. Ventolinul/salbutamolul poate avea toxicitate cardiacă și produce agitație și tahicardie, chiar și la persoane perfect sănătoase…”, a scris Mihai Craiu pe Facebook.

În farmacii se epuizează rapid stocurile de Ventolin, care este un bronchodilatator pentru respirație, Biorinil, care este un spray nazal, Tusocalm și Tussin forte. Farmaciștii spun că pacienții vin cu lista de medicamente de la vecinul care a avut COVID.

sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bărbat din Alba, ARESTAT după ce a amenințat cu moartea o persoană și i-a înfipt un cuțit în scuter. Și-a bătut și concubina în timpul controlului judiciar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat din Alba, ARESTAT după ce a amenințat cu moartea o persoană și i-a înfipt un cuțit în scuter. Și-a bătut și concubina în timpul controlului judiciar Un bărbat din Alba a fost ARESTAT după ce a amenințat cu moartea o persoană și i-a înfipt un cuțit în scuter. Și-a bătut și concubina în timpul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea