Rămâi conectat

Actualitate

Măsuri mai DURE pentru firmele și persoanele fizice care aruncă la întâmplare gunoaiele rămase după lucrări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Măsuri mai DURE pentru firmele și persoanele fizice care aruncă la întâmplare gunoaiele rămase după lucrări

Companiile care sunt prinse că aruncă la întâmplare gunoaie rămase după lucrări vor fi obligate să le adune, să curețe în urmă și apoi să le elimine legal, conform unei legi promulgate joi de șeful statului. În prezent, firmele care abandonează deșeuri sunt (încă) doar amendate și scapă de orice altă responsabilitate.

Legea a fost promulgată joi de președintele României și, pentru a se aplica, ea mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial. Având în vedere că, în cadrul acesteia, nu apare niciun termen special de intrare în vigoare (aplicându-se, așadar, cel obișnuit, de trei zile de la publicare), sunt șanse mari să vedem modificările aplicându-se încă de săptămâna viitoare.

Principala prevedere face referire la companiile care abandonează deșeuri rămase în urma diverselor modernizări, construiri sau demolări de locuințe sau sedii de firme. În afară de aplicarea unei amenzi între 20.000 și 40.000 de lei, aceste firme vor fi obligate să ia deșeurile, să curețe terenul pe care le-au aruncat și apoi să le elimine legal.

Totodată, și persoanele fizice care aruncă aiurea gunoaie vor fi obligate să facă la fel. Însă, în cazul acestora, amenda va fi mult mai mare: de la minimum 1.000 și maximum 2.000 de lei la minimum 3.000 și maximum 6.000 de lei.

În acest fel, inițiatorii proiectului spun că persoanele fizice și cele juridice vor evita să mai abandoneze deșeuri la întâmplare. Aceștia dau ca principal exemplu practica generalizată de a arunca deșeurile din modernizări, construiri și demolări fie în pubelele sau ghenele pentru deșeuri municipale, fie pe drumuri sau pe terenurile abandonate.

Practic, cei amendați scapă acum de orice obligație de a elimina deșeurile din construcții, astfel că autoritățile locale sunt cele nevoite să le ia, să curețe și apoi să le elimine legal, pe banii publici. Plus că uneori costurile autorităților sunt mai mari decât amenzile pe care le încasează pentru abandonarea gunoaielor.

Totodată, din moment ce amenzile pot fi plătite rapid la jumătate din cuantumul minim, multe persoane preferă amenda, din moment ce este mai mică decât costurile eliminării legale a deșeurilor.

Atenție! Legea nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta mai trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere sociale 2024: Pragul pentru tichete și medicamentele compensate crește la 2.210 lei

Bera Larisa

Publicat

în

Vouchere sociale 2024: Pragul pentru tichete și medicamentele compensate crește la 2.210 lei În ședința de Guvern de astăzi, 2 septembrie 2024, premierul Marcel Ciolacu a anunțat noi măsuri pentru toți pensionarii. Concret, va crește pragul pentru tichetele și medicamentele compesate de la 2.000 la 2.210 lei. Măsura vine în ajutorul pensionarilor care ar fi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea