Masa festivă din noaptea de Anul Nou 2022. Ce trebuie să ai pe masă la cumpăna dintre ani pentru a avea noroc tot anul
Masa festivă din noaptea de Anul Nou 2022. Ce trebuie să ai pe masă la cumpăna dintre ani pentru a avea noroc tot anul
Masa festivă din noaptea de Anul Nou capătă la români o valoare aproape ritualică, pentru cei care mai cred încă în superstiții, fie ele și alimentare. Un rol important îl capătă produsele din pește, dar şi carnea de curcan sau cocoş, spun etnologii. Acestea aduc noroc şi bunăstare. Mai mult, specialiştii susţin că de Revelion este bine să consumaţi mere, dar şi 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului următor.
Românii au devenit superstiţioşi şi când vine vorba despre mâncarea de la masa de Revelion. Ca să aibă parte de noroc în anul care vine, mulţi tin cont de sfaturile specialiştilor care spun că în noaptea dintre ani trebuie să mâncăm carne albă dacă vrem să ne meargă bine tot anul.
Citește și: mesaje de anul nou 2022, urari de anul nou 2022
”Carnea de pasăre, de această dată trebuie să fie neapărat cocoș, curcan sau gâsca pentru rațiunea că găina, dacă o să o sacrificam, nu o să avem parte de bine pentru că ea scurma ori mănânca din urmă, precum cocoșul este țanțoș, curcanul, nici nu mai vorbim”, a explicat Doina Ișfănoni, etnograf la Muzeul Satului.
La fel de importante sunt preparatele din pește.
”Se consumă peștele ca să fim sprinteni în tot anul, ca să ne mișcăm precum peștele în apă în rezolvarea problemelor”, a mai precizat etnologul.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun
Lasând la o parte simbolistica, carnea de pește aduce numeroase beneficii nutriționale.
”Peştele, din punct de vedere nutriţional, este bogat în Omega 3, 6 şi 9 şi are câteva minerale importante. Cea mai norocoasă combinaţie pentru noaptea de Revelion este să fim atenţi ce punem în farfurie şi să combinăm partea de hrană gătită, carne albă sau fără, cu slaate crude şi prospete”, a explicat Florentina Gionea, specialist în nutriție.
Pentru noaptea dintre ani bucătarii pregătesc şi tot felul de dulciuri care exprimă, potrivit superstiţiilor, modul armonios de relaţionare cu prietenii şi cu rudele. Şi plăcintele cu răvaşe sunt la mare căutare de Revelion.
Citește și: Obiceiuri de Anul Nou • Datini şi tradiţii de Anul Nou la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova
”Acea plăcintă care vine dintr-o lume balcanică, iar la noi, în sudul țării pune micile bilețele între foile placinții sau bani de argint, pentru a afla ce-i este menit fiecăruia. Cine găsește banul, Doamne ce noroc va avea în anul care urmeaza!”, a mai spus etnograful Doina Ișfănoni.
De Revelion este bine sa consumați cât mai multe fructe, mere și struguri, în special. Potrivit superstițiilor acestea aduc un an îmbelșugat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii