Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Mărul combate infecţiile respiratorii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

    Mărul, acest fruct atât de cunoscut şi consumat, e duşmanul răcelilor. Are efect revigorant asupra organismului. Tusea şi bronşitele cronice, precum şi cele acute pot fi tratate cu fiertura de mere. Se procedează astfel: merele se taie mărunt, apoi se adaugă apa şi se lăsă să fiarbă la foc încet timp de 10 minute. Lichidul se bea cald, câte 1-2 linguriţe de 8-10 ori pe zi.
Dacă bronşita este avansată, atunci este indicat ca în fiertura de mere să se adauge o lingură de ulei de floarea-soarelui şi puţină miere de albine. În cazul tusei seci sunt recomandate merele coapte. Se face un amestec în proporţie de 1:1:2 de mere date pe razătoare, o ceapă roşie şi o linguriţă de miere de albine. Copiilor li se recomandă câte o lingură de 7-8 ori pe zi. Peste un amestec din cinci părţi de mere, şase de rădăcină de hrean şi o parte morcov date mărunt pe răzătoare, se adăugă sare, zahăr şi smântână după gust. Se prepară ca o salată.
Pentru amigdalită, se ia o lingură de praf de coajă de măr, o lingură de seminţe de în şi 1-2 linguriţe de miere, peste care se toarnă 0,3 litri de apă fiartă. Se fierbe totul într-un vas închis timp de 10 minute, apoi se strecoară. Frunzele de mere sunt o sursă inepuizabilă de vitamina C. De aceea este indicat să se bea infuzie din frunze de mere în cazul tuturor afecţiunilor căilor respiratorii.
Reţete pentru guturai
l Pentru guturai şi-au dovedit eficienţa următoarele reţete:- scorţişoară (10 g), flori de şoc (30 g), sovârv (30 g), cimbrişor (10 g), rădăcină de cerenţel (20 g) – infuzie dintr-o linguriţă de amestec la o cană cu apă; se beau 2-3 căni/zi, îndulcite cu miere de albine.- flori de tei şi de soc (câte 20 g din fiecare), ţintaură (10 g), păpădie (10), coajă de salcie (20 g), conuri de hamei (20 g)- flori de tei (10 g), flori de muşeţel (15 g), sovârv (15 g), fructe de coriandru şi de fenicul (câte 20 g din fiecare), scorţişoară (10 g), cuişoare (5 g), piper negru (5 g). O lingură de amestec la o cană cu apă; se beau 2 căni/zi, îndulcite cu miere; la o cană se adăugă sucul de la o jumătate de lămâie. Are rezultate excelente şi în caz de gripă. Studiile clinice au arătat că această reţetă fitoterapeutică poate vindeca bolnavii de guturai sau de gripă în maximum 58 de ore.
Remediu cu aloe
l Se iau un kilogram de miere de albine, 20 grame de propolis dat prin răzătoare de plastic, 750 grame de aloe (frunze date prin răzătoarea de sticlă sau plastic). Ingredientele se pun într-un borcan de sticlă şi se macerează, la rece, timp de cinci zile. Se consumă câte o linguriţă dimineaţa şi la prânz, cu două ore înainte de masă.
Dureri în gât
l Ceaiurile de gălbenele şi muşeţel s-au dovedit calmante veritabile pentru durerile de gât. Ceaiul de măceşe şi de cătină, câte o lingură la o cană cu apă clocotită se bea câte 2-3 căni pe zi. Indiferent de ce ne doare, zincul este de mare ajutor, comprimatele pot fi cumpărate din orice farmacie.
Leacuri din străbuni
l gripă, în stadiu incipient, se poate trata cu o linguriţă de tărâţe de grâu fierte 5 minute într-un litru de apă. Se acoperă 10 minute, se adăugă două linguri cu miere de albine şi se beau 3-4 câni/zi.
l o ceapă tăiată felii şi aşezată la capul patului, pe noptieră, alungă gripa.
l sucul de ridiche neagră are vitaminele B şi C. Se foloseşte ridichea cu tot cu frunze. Se beau 20-50 de grame pe zi. Este contraindicată diabeticilor
l pentru a face un sirop natural pentru tuse, fierbeţi o lămâie timp de 10 minute. Strecuraţi sucul şi adăugaţi două linguri de glicerină şi două de miere.
l pentru inflamaţia gâtului, peste două linguri de rozmarin uscat turnaţi jumătate de litru de apă clocotită şi lăsaţi să infuzeze 10 minute. Strecuraţi lichidul şi adăugaţi lămâie şi miere.
l chiar de la primele semne ale guturaiului, dacă nu apare febră, trebuie să se bea 100 ml apă în care se picură 5 picături de tinctură de iod. Se mănâncă un căţel de usturoi.
l se pun în fiecare nară câte una-două picături de zeamă de lămâie.
l se pisează unul-doi căţei de usturoi, se pun pe tampoane de vată şi se introduc în nări.
l inhalaţiile cu aburi din decoct de anason combat gripă.
l guturaiul, gripa, laringita, tusea se tratează cu o lingură de sirop de rădăcini de ciubotica-cucului.
l băi la picioare cu apă fierbinte foarte sărată (un pumn de sare/2 litri apă) timp de 10 minute, apoi se încălţă şosete groase şi se stă în pat bine învelit.
l pe piept, se pune compresă caldă cu brânză de vaci sau terci de mămăligă.
l se bea un pahar vin de casă cald cu 1/2 linguriţă ghimbir.
l mestecaţi seminţe de mărar pentru prevenire.
l gargară cu decoct de viorele, suc de gutui, infuzie de turiţă mare, flori de galbenele, frunze de salcie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și beneficii pentru organism

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și beneficii pentru organism Ajută la buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos Banala varză, despre care pomenesc în lucrările lor specialişti ai medicinii antice, era cunoscută încă de pe atunci pentru calităţile sale terapeutice. Aflăm astfel că în acea perioadă leguma era recomandată pentru tratarea durerilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea