Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Marţi, la Blaj: Ceremonie de comemorare şi reînhumare a episcopului Atanasie Anghel, la împlinirea a 300 de ani de la trecerea la cele veşnice

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marţi, 15 octombrie 2013, începând cu ora 18.30,  în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Blaj, vor avea loc manifestări dedicate comemorării Episcopului Atanasie Anghel, de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit pe 19 august, trei sute de ani. În cadrul manifestărilor comemorative, prilejuite de aducerea în Catedrala Arhiepiscopală a rămăşiţelor pământeşti ale Episcopului Atanasie Anghel deshumate pe 2 octombrie din cimitirul bisericii Maieri din Alba Iulia,  va fi oficiată o slujbă religioasă de pomenire.

De asemenea,  doamna conf. dr. Greta Monica Miron din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, va susţine o conferinţă despre viaţa şi activitatea Episcopului Atanasie Anghel. Cu acelaşi prilej va fi lansat şi volumul “Episcopul Atansie Anghel – 300 “, o antologie care cuprinde texte ale unor reputaţi istorici şi oameni de litere despre Atanasie Anghel, realizată de Ion Buzaşi şi Ion Moldovan, sub egida Curiei Arhiepiscopiei Majore. Seara comemorativă se va încheia cu un concert de muzică religioasă.

Evenimentul se va bucura de prezenţa Preafericitului Părinte Lucian şi a altor episcopi şi ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice, aflaţi la Blaj pentru a participa la Sesiunea de toamnă a Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Atanasie Anghel a fost ierarhul care a desăvârşit procesul de unire religioasă a unei mari părţi a românilor din Transilvania cu Biserica Romei, început de predecesorul său, Episcopul Teofil. Ca urmare a acestui fapt, Atanasie Anghel este considerat ca fiind cel care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma, el fiind numit oficial în funcţia de episcop unit printr-o ceremonie desfăşurată la Alba Iulia în 25 iunie 1701.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea