Rămâi conectat

Curier Județean

MARŢI: Capul unei statuete votive a zeului Apollo, prezentat ca exponatul lunii iunie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

 Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă marţi, 3 iunie 2014,  începând cu ora 11.00, ”Exponatul lunii iunie”. Cu această ocazie va fi expusă spre vizitare publicului larg o piesă sculpturală deosebită din punct de vedere artistic și documentar.

Este vorba despre capul unei statuete din marmură, cu caracter votiv, care-l reprezintă pe Apollo, un important zeu al panteonului religios greco-roman. Opera sculpturală aparține epocii romane și a fost achiziționată în anul 1900 de către Adalbert Cserni, primul custode și director al Muzeului din Alba Iulia.

Valoarea sa deosebită este dată de apartenența sa la un tip iconografic foarte rar numit ”Apollo Belvedere”, după o statuie romană din marmură păstrată la Muzeul Vaticanului care, la rândul ei, este o copie după o celebră operă sculpturală din bronz a unui renumit artist grec numit Leochares, care și-a desfășurat activitatea creatoare în sec. al IV-lea a.Chr.

Capete de statui redând acest tip iconografic se mai regăsesc în Muzeele din Basel și Köln. Această realitate confirmă încă o dată raritatea și valoarea acestei sculpturi care se păstrează în colecțiile instituției noastre.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea