Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Marți, 24 ianuarie, zi liberă de la Stat. Câte sărbători legale vor mai avea românii în 2017 și câte dintre ele vor pica în weekend

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

24 ianuarie liberSalariații români vor sta acasă marţi, pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, aceasta dată fiind declarată, pe sfârșitul anului trecut, zi de sărbătoare legală, prin urmare nelucrătoare la nivel național.

În 2017, românii vor avea mai multe zile libere decât în 2016, după ce au fost stabilite în plus zile nelucrătoare legale 24 ianuarie, Ziua Principatelor Române, și 1 iunie, Ziua Copilului. Din totalul de 14 zile de sărbătoare legală, 3 pică în weekend.

Cititi si 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Potrivit Codului Muncii, după zilele libere de 1 și 2 ianuarie (duminică și luni), următoarele sărbători legale în 2017 sunt:

  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – marți;
  • 16 și 17 aprilie (prima și a doua zi de Paște) –  duminică și luni;
  • 1 mai (Ziua Muncii) – luni;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi;
  • 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi;
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri;
  • 25 și 26 decembrie(prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Ce este și cum se ține dieta ”5 îmbucături”. Cum să slăbești rapid

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ce este și cum se ține dieta ”5 îmbucături”. Cum să slăbești rapid Dieta 5 bite îți permite să iei doar câte 5 îmbucături la masa de prânz și alte 5 la masa de seară. Trebuie să te gândești bine dacă poți urma această dietă conform căreia poți lua doar 10 îmbucături de mâncare toată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea