Marș de aproape 100 de kilometri, de la casa natală a lui Avram Iancu până la cimitirul de la Țebea, locul în care eroul este înmormântat
Cea de-a șasea ediție a Marșului național ”Avram Iancu” a început marți dimineața din satul Vidra, județul Alba, de la casa în care s-a născut eroul moților din Munții Apuseni. Această manifestare este organizată, pentru al șaselea an consecutiv, de poetul Laurian Stănchescu.
Acesta a afirmat luni, la Deva, că participanții la marș vor străbate, pe jos, cei aproape 100 de kilometri care despart satul Vidra de cimitirul de la Țebea, locul în care este înmormântat Avram Iancu.
‘Avram Iancu nu este doar un simbol de moment, este un simbol al istoriei și culturii naționale. Dacă Avram Iancu nu se năștea și nu era aici, Transilvania nu era a noastră, iar astăzi prin Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească. Avram Iancu a ținut în loc istoria, a dat identitate acestui popor — exact ceea ce are nevoie o națiune’, a declarat luni, pentru AGERPRES, poetul Laurian Stănchescu.
Marșul va fi precedat luni seara de un priveghi la casa lui Avram Iancu, din Vidra, după care marți dimineața se va pleca spre Țebea, urmând să treacă prin mai multe localități cum ar fi Câmpeni, Abrud, Mihăileni, Crișcior sau Brad. Participanții și-au propus să ajungă la Țebea sâmbătă seara, în ajunul Serbărilor Naționale organizate în cinstea lui Avram Iancu.
Între cei care vor lua parte la marș se vor număra oameni de cultură, reprezentanți din diaspora românească, dar și oameni ai locurilor. ‘La acest marș vin oameni cu lumânări aprinse, vin patrioți români, vin primari. La fiecare biserică se va face slujbă pentru sufletul lui Avram Iancu’, a explicat poetul Laurian Stănchescu.
În plus, acesta și-a manifestat speranța că un proiect de lege prin care Avram Iancu ar urma să fie declarat ‘erou și martir al națiunii române’ va fi adoptat de Camera Deputaților în cursul săptămânii viitoare.
Marșul național ‘Avram Iancu’ precede Serbările Naționale de la Țebea, organizate anual în memoria eroului moților, în cea de-a doua duminică din septembrie.
Sursa Agerpres, sursa foto Hunedoaraliberă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan