Rămâi conectat

Actualitate

Marș de aproape 100 de kilometri, de la casa natală a lui Avram Iancu până la cimitirul de la Țebea, locul în care eroul este înmormântat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cea de-a șasea ediție a Marșului național ”Avram Iancu” a început marți dimineața din satul Vidra, județul Alba, de la casa în care s-a născut eroul moților din Munții Apuseni. Această manifestare este organizată, pentru al șaselea an consecutiv, de poetul Laurian Stănchescu.

Mars - Avram IancuAcesta a afirmat luni, la Deva, că participanții la marș vor străbate, pe jos, cei aproape 100 de kilometri care despart satul Vidra de cimitirul de la Țebea, locul în care este înmormântat Avram Iancu.

‘Avram Iancu nu este doar un simbol de moment, este un simbol al istoriei și culturii naționale. Dacă Avram Iancu nu se năștea și nu era aici, Transilvania nu era a noastră, iar astăzi prin Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească. Avram Iancu a ținut în loc istoria, a dat identitate acestui popor — exact ceea ce are nevoie o națiune’, a declarat luni, pentru AGERPRES, poetul Laurian Stănchescu.

Marșul va fi precedat luni seara de un priveghi la casa lui Avram Iancu, din Vidra, după care marți dimineața se va pleca spre Țebea, urmând să treacă prin mai multe localități cum ar fi Câmpeni, Abrud, Mihăileni, Crișcior sau Brad. Participanții și-au propus să ajungă la Țebea sâmbătă seara, în ajunul Serbărilor Naționale organizate în cinstea lui Avram Iancu.

Între cei care vor lua parte la marș se vor număra oameni de cultură, reprezentanți din diaspora românească, dar și oameni ai locurilor. ‘La acest marș vin oameni cu lumânări aprinse, vin patrioți români, vin primari. La fiecare biserică se va face slujbă pentru sufletul lui Avram Iancu’, a explicat poetul Laurian Stănchescu.

În plus, acesta și-a manifestat speranța că un proiect de lege prin care Avram Iancu ar urma să fie declarat ‘erou și martir al națiunii române’ va fi adoptat de Camera Deputaților în cursul săptămânii viitoare.

Marșul național ‘Avram Iancu’ precede Serbările Naționale de la Țebea, organizate anual în memoria eroului moților, în cea de-a doua duminică din septembrie.

Sursa Agerpres, sursa foto Hunedoaraliberă 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea