Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Marius Anghel, PDL Alba Iulia: ”Descentralizare marca USL”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale  precum și a unor măsuri de reformă privind autoritățile administrației publice locale și funcționarii publici, pentru care Guvernul își va asuma răspunderea săptămâna viitoare, a fost făcut în pripă și cât se poate de simplist, acest lucru demonstrând faptul că Guvernul vrea doar să scape de o mare parte din cheltuielile pe care le are și să le arunce în spatele autorităților locale.

Din poziția celor care preiau aceste instituții am formulat câteva amendamente care să faciliteze un proces corect de transfer către autoritățile locale al instituțiilor publice din domeniul sportului.

Conform acestui proiect, de la Ministerul Tineretului și Sportului vor fi transferate Direcția pentru Sport și Tineret Alba care va trece în subordinea Consiliului Județean Alba și Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia care va trece în subordinea Consiliului Local Alba Iulia.

Propunerile făcute vizează 3 aspecte:

1. Păstrarea la bugetele locale a jumătate din veniturile provenite din 1% din taxele și accizele aplicate pentru țigarete, țigări și băuturi alcoolice colectate la nivelul fiecărui județ și utilizarea acestora doar pentru sprijinirea sportului de performanță

– Dacă până acum toate aceste venituri erau virate la bugetul MTS și distribuite după bunul plac al celor de la București, de la momentul realizării procesului de descentralizare aceste vor fi repartizate transparent și utilizate pentru dezvoltarea sportului din fiecare județ.

2. Pentru structurile din domeniul sportului care fac obiectul acestui proiect de lege se impune stabilirea alocației bugetare anuale de la administrația centrală în funcție de performanțele obținute în anul precedent

– Până acum bugetele respectivelor instituții erau stabilite de minister după bunul plac, în nici un caz după performanțele obținute. De exemplu CS Unirea Alba Iulia a avut aprobat pentru 2013 un buget de 390.000 lei în timp ce bugetul mediu pentru cluburile din subordinea MTS pentru acest an a fost de 1.857.416 lei, asta în condițiile în care clubul albaiulian s-a situat tot timpul în prima jumătate a ierarhiei întocmite pe baza performanțelor sportive,  în ultimii 4 ani.

Stabilirea alocațiilor bugetare trebuie să fie transparentă și să se facă după criterii de performanță bine stabilite astfel este stimulată implicarea autorităților locale, direcțiilor județene pentru sport și tineret și cluburile sportive în susținerea mișcării sportive și  obținerea de rezultate atât pe plan intern cât și internațional.

În condițiile în care, în lege, nu se stipulează expres alocarea anuală a bugetului de către administrația centrală în funcție de performanțe, pe baza unor criterii bine stabilite, voi refuza preluarea clubului de la minister” , a spus Mircea Hava – Primarul Municipiului Alba Iulia.

3. Bogdan Chițoiu,  ministrul finanțelor, a afirmat că Guvernul dorește reducerea cu 10 % a personalui din instituțiile supuse procesului de descentralizare atât la nivel central cât și local.

E o mare prostie, din 2 motive:

– prin transferul responsabilităților către autoritățile locale, o mare parte dintre funcționarii ministerului nu își mai au obiectul muncii, așa că acelea sunt posturile care trebuie reduse,

– la nivelul instituțiilor publice care trec în subordinea autorităților locale a mai existat un val de restructurări în ultimii 3 ani, astfel că o nouă reducere de personal ar face imposibilă funcționarea acestora.(ex. personalul CS Unirea Alba Iulia a fost restructurat în 2011 de la 14,5 posturi la 9 posturi)

Tot ceea ce sperăm e ca aceste observații să fie luate în considerare și susținute de către toți parlamentarii indiferent de culoarea politică.

Marius ANGHEL, vicepreședinte BPL Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea