Marea Unire a bucătarilor, de 1 Decembrie 2016, la Alba Iulia: Două tone de fasole în cel mai mare ceaun și o tonă de cârnați, pregătite pentru românii care aleg să petreacă Ziua Națională în ”Cealaltă Capitală„
Copleșiți de pizza, hamburger, chebap ori sushi, românii moderni și-au uitat miracolele culinare. În caietele îngălbenite ale bunicilor zac părăsite sute de rețete tradiționale. Savoarea mitică a mâncarurilor la ceaun, gătite în aer liber, într-un adevărat ritual cultural, capătă proporții nebănuite mai ales atunci când românii au și motive să petreacă.
De 1 Decembrie, cea mai fericită zi din istoria noastră, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba aduc românilor sosiți aici din toate colțurile țării bucate din patrimoniul gastronomic național: 8000 de porții de fasole cu cârnați, pregătite după o rețetă culeasă din bucătăria veche țărănească.
Își vor da mână cu mână zeci de bucătari celebri de pe plaiuri mioritice, dar și de pe alte meleaguri, pentru a prepara în aer liber 2 tone de fasole în cel mai mare ceaun din România din ingrediente 100% autohntone, dăruite cu inima deschisă de Kaufland.
Tot Kaufland se va îngriji și de pâinea pentru festinul culinar: 6 cuptoare electrice vor coace la fața locului 8000 de chifle. O tonă de cârnați vor acompania feeria infinită de gusturi, iar vinul alb va umple din belșug paharele”, transmit reprezentanții Primăriei Alba Iulia.
Chefii:
Chef Petru Scalestchi – Republica Moldova – Bucătar personal al ES Ambasadorul SUA la Chișinău
Chef Toma Ioan Cosmin – Alba Iulia – head chef restaurant «Noblesse Events», producător emisiune culinară
Chef Gabriel Toader – head&owner «Bucătaru’ Țăcănit și Ajutoarele Lui»
Chef Varlescu Emilian – Sibiu – restaurant «Redal»
Chef Sorin Gheorghita – Tulcea – «Pub Palace»
Chef Vlad Bosnea – Focșani – restaurant «L’Atelier»
Chef Emil Armeanca – Sttudgard, Germania
Chef Cesar Alonso Velasquez – Chile, bucatar la «Gargantua» București
Chef Gianny Bănuță – Pitești – chef executive «Bistro27»
Chef Gabi Munteanu – Pitești – sous chef «Atelier»
Chef Costas Tomescu – Galați – restaurant «Bachus»
Din partea scolii de bucatari unde activează chef Băldean Radu-Sebastian vor veni: Iancu Mihaela – Câmpia Turzii, Istrati Diana – Botoșani, Tomoioaga Sergiu – Borșa, Ciurdarean Adelin – Bistrița Năsăud.
Din partea GRILL WORLD România:
Chef Liviu Bosnea
Chef CIOCOIU ȘTEFANIA – coordonator proiect
Spectacolul culinar se va desfășura în Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, joi, 1 Decembrie, iar mâncarea va fi oferită gratuit din 5 puncte de distribuție.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Prezența unui URS, semnalată la Măgina, Aiud: A fost emis mesaj RO-Alert pentru locuitorii din zonă
Prezența unui URS, semnalată la Măgina, Aiud: A fost emis mesaj RO-Alert pentru locuitorii din zonă În Măgina, localitate aparținătoare municipiului Aiud, a fost semnalată, vineri, 18 iulie 2025, în jurul orei 22.30, prezența unui urs. O situație similară s-a petrecut acum câteva zile la Măgina. Citește și: Prezența unui URS, semnalată la Rîmetea. A […]
VIDEO | Surpriză pentru un băiețel din Alba, de la polițiștii SAS, de ziua lui: Cei pe care îi consideră eroi i-au cântat „La mulți ani” și i-au dăruit un tort
Surpriză pentru un băiețel din Alba, de la polițiștii SAS, de ziua lui: Cei pe care îi consideră eroi i-au cântat „La mulți ani” și i-au dăruit un tort Polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) Alba au oferit astăzi o surpriză emoționantă unui mic admirator, Filip, care a împlinit 7 ani. În loc să bată […]
Sibian cu mandat de executare, REȚINUT de polițiști și dus în Penitenciarul Aiud: Va sta un an jumătate după gratii pentru înșelăciune
Sibian cu mandat de executare, REȚINUT de polițiști și dus în Penitenciarul Aiud: Va sta un an jumătate după gratii pentru înșelăciune Un sibian cu mandat de executare a fost reținut de polițiști și dus în Penitenciarul Aiud, unde va sta un an jumătate după gratii pentru înșelăciune. Potrivit IPJ Alba, la data de 17 […]