Rămâi conectat

Ştirea zilei

Managementul integrat al deşeurilor şi managementul integrat al siturilor „Frumoasa” atrag în judeţ peste 63 milioane euro. Proiectele au fost semnate luni la CJ Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Autorităţile din Alba au semnat luni două proiecte de mediu foarte importante pentru judeţ. Acestea sunt finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu iar valoarea lor depăşeşte 63,3 milioane euro. În total vor fi create circa 150 de locuri de muncă.

Primul, „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, cu o valoare de 60.260.643 euro este un proiect foarte complex a cărui perioadă de implementare este de patru ani. Până la 31 octombrie 2015, atunci când este prevăzut termenul de finalizare al proiectului, autorităţile judeţene îşi propun să rezolve toate problemele legate de colectarea şi depozitarea deşeurilor din Alba.

În cadrul proiectului se va construi un centru de management integrat la deşeurilor în extravilanul satului Galda de Jos, compus din depozit de deşeuri şi staţie de sortare cu o capacitate de 43.000 tone/an. În aceeaşi locaţie va funcţiona o staţie de tratare mecanico-biologică simplă, cu o capacitate de 85.566 tone/an dar şi alte construcţii auxiliare (clădire administrativă, parcare, atelier de întreţinere, magazii, spaţii sanitare, staţie de epurare etc.).

În cadrul proiectului mai este prevăzută constuirea unei staţii de transfer deşeuri la Blaj, cu o capacitate de 15.000 tone/an, a unei staţii de transfer deşeuri la Tărtăria – capacitate 33.044 tone/an. De asemenea, vor avea loc lucrări de închidere pentru şapte depozite de deşeuri existente la Alba Iulia, Aiud, Blaj, Abrud, Câmpeni, Cugir şi Ocna Mureş. Până la sfârşitul aceste veri vor avea loc licitaţii pentru achiziţii de servicii, bunuri şi lucrări.

„S-a lucrat mai bine de patru ani la elaborarea acestui proiect, cu eforturi substanţiale din partea autorităţilor din Alba. Sunt judeţe în ţară care nici după cinci ani de eforturi nu au reuşit să semneze un contract. Proiectul privind managementul integrat al deşeurilor din judeţul Alba este unul dintre cele mai complexe din punct de vedere al standardelor tehnice care se implementează în România”, a apreciat Georgeta Găină, director în cadrul OIRPOS Mediu Sibiu şi semnatar al contractului de finanţare ca reprezentant al Ministerului Mediului.

Cel de-al doilea contract de finanţare semnat luni are o valoare de 3.139.916 euro şi vizezază aria protejată „Frumoasa” localizată în raza teritorială a patru judeţe – Alba, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea pe o suprafaţă de 137.115 hectare. Proiectul „Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa” care va fi implementat pe perioada următorilor 2 ani şi 10 luni prevede realizarea unor studii preliminare pentru cunoaşterea detaliată a distribuţiei şi stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes comunitar pentru care au fost declarate siturile Natura 2000.

Pentru cele două proiecte beneficiar este Consiliul Judeţean Alba iar autoritate de management Ministerul Mediului şi Pădurilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Prăpăd la Sohodol după o vijelie puternică: Mai mulți copaci, puși la pământ de vântul puternic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prăpăd la Sohodol după o vijelie puternică: Mai mulți copaci, puși la pământ de vântul puternic O vijelie puternică a făcut prăpăd la Sohodol. După zilele caniculare, furtunile lovesc cu la fel de multă putere mai multe zone din județ. Citește și: VIDEO | Natura s-a dezlănțuit vineri la Șibot: Ploaie torențială și rafale de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea