// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Mamele din România ar putea primi, de la stat, haine pentru copiii lor, la fiecare naștere – PROIECT

Mamele din România ar putea beneficia de un sprijin material din partea statului, la naștere, dar doar dacă au fost la controale medicale în timpul sarcinii. Măsura acordării ajutorului material este prezentă într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.

Mai exact, gravidele care se prezintă la consultațiile prenatale s-ar putea bucura, potrivit propunerii legislative, de un sprijin material care va consta în produse de îmbrăcăminte și îngrijire pentru nou-născut la nivelul indicatorului social de referință (ISR). Pentru acest an, ISR are valoarea de 500 de lei. Așadar, gravidele ar putea primi produse de îmbrăcăminte și îngrijire în valoare de 500 de lei.

Conform propunerii, acest ajutor material se va acorda o singură dată pentru fiecare nou-născut, la ieșirea din spital sau la eliberarea certificatului de naștere, dar, după cum spuneam și mai sus, doar dacă gravida s-a prezentat la consultațiile prenatale.

Inițiatorii motivează această propunere prin faptul că, în țara noastră, doar o gravidă din trei se prezintă la consultațiile prenatale în perioada sarcinii și, în condițiile în care specialiștii recomandă cel puțin opt controale ginecologice, două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic.

Statisticile relevă că, în România, se înregistrează valori record ale mortalității materne și infantile. De exemplu, o româncă din 2.600 moare în timpul sarcinii, în timp ce, în Uniunea Europeană (UE), media este de un deces la 8.900 de sarcini, iar mortalitatea infantilă din prima zi de viață are o valoare dublă față de media UE.

Pentru elaborarea acestui proiect de act normativ a fost folosit modelul Finlandei, țară în care, pentru a combate mortalitatea infantilă, se aplică măsura acordării unui sprijin material încă din anul 1938. Chiar și după atâția ani, acest ajutor material face parte din tradițiile finlandeze importante și contribuie la înregistrarea celei mai mici mortalități infantile din lume.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Mamele din România ar putea primi, de la stat, haine pentru copiii lor, la fiecare naștere – PROIECT

  1. dolfi 23.04.2018 la 21:56

    i-auzi!? primesc si alea mai brunete, alea mexicance ? cum care? alea care nu contribuie cu nimic la bugetul tarii!