Majoritatea tinerilor consideră că trebuie să aibă un salariu între 3.000 și 7.000 de lei. STUDIU
Majoritatea tinerilor consideră că trebuie să aibă un salariu între 3.000 și 7.000 de lei. STUDIU
Una dintre cele mai dinamice categorii de candidați de pe piața muncii, la momentul actual, este Generația Z, atât din perspectiva numărului de aplicări lunare, cât și a joburilor care îi au în vizor.
Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, tinerii sunt conştienţi de faptul că se află într-un moment favorabil lor pe piaţa muncii şi privesc cu un grad ridicat de optimism şansele de a se angaja pentru prima dată sau de a-şi schimba jobul.
Astfel, 32,7% dintre respondenţi spun că au reuşit să se angajeze la actualul loc de muncă în mai puţin de o lună. Pentru 21,4% procesul a durat între una şi două luni, iar pentru 14,1% între două şi trei luni. Doar 7,7% au reuşit să se angajeze după mai mult de şase luni de căutări, în timp ce, în cazul a 6,6%, a fost de nevoie de peste un an pentru a-şi găsi jobul potrivit.
Pentru 86,2% dintre participanţii la sondaj, pe primul loc în topul celor mai importante trei criterii în funcţie de care acceptă un job este salariul. 55,9% menţionează oportunitatea de a creşte profesional, iar 43,7% spun că, pentru ei, cel mai important este să poată lucra de acasă.
Întrebaţi care ar fi durata medie de timp pe care cred că ar trebui să o petreacă la un job înainte de a face o schimbare de carieră, 30,2% au răspuns între un an şi doi ani. 18,3% cred că este nevoie de o perioadă de doi – trei ani, iar 22,1% punctează că doar după trei ani pot considera că au acumulat suficientă experienţă pentru a face o schimbare. Mai stabili decât în trecut, doar 16,6% cred că schimbările de carieră ar trebui făcute în cel mult un an de la angajare.
În ceea ce priveşte aşteptările salariale ale acestor candidaţi, 70% cred că nivelul de pregătire şi experienţă pe care îl au ar justifica un salariu cuprins între 3.000 şi 7.000 de lei, net. 15,2% spun că s-ar încadra în intervalul 2.000 – 3.000 de lei, 7,6% susţin că s-ar califica pentru un salariu cuprins între 7.000 şi 10.000 de lei, iar 4,9% pentru mai mult de 10.000 de lei. De altfel, pentru 54,6%, menţionarea salariului în anunţul de angajare este principalul argument care i-ar determina să aplice la un job.
Sondajul a fost realizat în luna ianuarie, pe un eşantion de 1.900 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Modificări în calendarul creștin-ortodox: 16 femei cu viață sfântă vor trece în rândul sfinților. Câte sărbători legale are anul 2025?
Modificări în calendarul creștin-ortodox: 16 femei cu viață sfântă vor trece în rândul sfinților. Câte sărbători legale mai are anul 2025 Modificări în calendarul creștin-ortodox! Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avizat marţi, 2 iulie, în cadrul unei ședințe, trecerea în rândul sfinţilor a 16 femei cu viață sfântă, muceniţe, călugăriţe, soţii de domnitori, […]
„Taxă la taxă”: Ce vor plăti în plus, de la 1 august 2025, românii ce au mașini pe benzină și motorină
„Taxă la taxă”: Ce vor plăti în plus, de la 1 august 2025, românii ce au mașini pe benzină și motorină Decizie pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Printre noile măsuri fiscale prezentate miercuri de premierul Ilie Bolojan se regăsesc creșterea cotei TVA și a accizelor aplicate alcoolului, carburanților și produselor din tutun. […]
Bolnavii vor primi mai puțini bani, pe concediile medicale de până la 7 zile Românii cu diagnostic de boală obișnuită (precum viroze, boli infecțioase, tulburări digestive etc.) care primesc certificat de concediu medical cu o durată de până la 7 zile vor primi doar 55% din salariu, față de 75%, cum se întâmplă acum. Măsura […]