Majoritatea din CJ Alba, pusă la încercare. Se supune votului respingerea plângerii privind revizuirea stemei judeţului

StemajudMâine în cadrul şedinţei de consiliu județean ce avea loc la Castelul din Cetatea de Baltă, consilierii  vor supune la vot proiectul de hotărâre privind respingerea plângerii referitoare la revocarea Hotărârii Consiliului Judeţean din data de 25 aprilie, prin care a fost adoptată noua stemă a județului Alba.

Plângerea a fost depusă de reprezentanții PSD Alba – respectiv, deputatul Ioan Dîrzu, Dorin Sandea, Ioan Florea, Romi Dragosin, Nicolae Puşcă, Virgil Nariţa, Alexandru Dăncilă, Nicolae Simina, Mirel Hălălai, Marcela Dărămuş, Cornel Napău, Vasile Mutu, Gheorghe Damian, Radu Tuhuţ, Dănuţ Bârzan, Ioan Rusu și Ştefan Traian Popa. Motivele acestei solicitări sunt legate de modul în care a fost respectată metodologia de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor a judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor şi de aspectul transparenţei decizionale în administraţia publică.

Astfel, în opinia semnatarilor petiției, noua Stemă a Judeţului Alba nu corespunde tradiţiilor istorice ale judeţului și nu reflectă toate zonele judeţului aşa cum acestea au fost cuprinse în urma reorganizăriii administrativ teritoriale a României din 1968.

INFORMARE COVID-19

Potrivit raportului de specialitate a proiectului de hotărâre privind respingerea plângerii social-democraților se arată următoarele:

„La conceperea proiectului noii steme a Judeţului Alba s-a conservat vechiul element heraldic, preluat din stema interbelică a judeţului, legionarul roman, pentru ca în şef să figureze, coroana de oţel a României preluată din stema interbelică a municipiului Alba Iulia, ca aluzie la rolul istoric crucial al oraşului capitală de judeţ”, se menționează în Raportul de Specialitate al proiectului.

În ceea ce priveşte consultarea populaţiei cu această schimbare, proiectul de stemă a fost afişat pe site-ul propriu al Consiliului Judţean Alba, fiind adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunere spre adoptare. Pentru că publicul nu a prezentat observaţii, critici sau orice alt gen de propuneri în ce priveşte revizuirea Stemei Judeţului Alba, care are şi elemente din stemele anterioare ale judeţului Alba, proiectul a fost adoptat în data de 25 aprilie.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...