MÂINE| Ziua Protecţiei Civile din România, sărbătorită de ISU Alba. Participă pompieri din Franța și Polonia

Cu ocazia Zilei Protecției Civile din România, sărbătorită în fiecare an la data de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba va organiza vineri un ceremonial militar în Piața Cetații, la care vor participa și două delegații de pompieri din Franța, respectiv Polonia.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al judetului Alba transmite că ceremonialul militar ocazionat cu prilejul „Zilei Protecției Civile” va începe la ora 12:00, în Piața Cetații.

ELIT

În cadrul acestei activități vor participa două delegații de pompieri din Franța, respectiv Polonia, aflate in Alba Iulia cu prilejul unui proiect european, Erasmus Plus – Tehnologii pentru Pompieri.

De asemenea vor fi organizate puncte de informare preventivă cu tematica Protectiei Civile, prezentarea tehnicii de intervenție si demonstrații privind acordarea primului ajutor.

Ziua de 28 Februarie este declarată Ziua Protecţiei Civile din România. De-a lungul celor 87 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a facut parte, protecţia civilă din Romania a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele nationale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.

Semnificative sunt cutezanţa, profesionalismul şi devotamentul manifestat de personalul acestei instituţii în timpul celui de-al doilea război mondial, cât şi în timpul numeroaselor dezastre: inundaţiile din anii 1970, 1975, 1999, 2000, 2005, cutremurul devastator din anul 1977, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, numeroasele accidente tehnologice şi altele.

În prezent, conform legislaţiei adoptate în anul 2004 protecţia civilă, împreună cu pompierii militari, formează Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii formate pentru a îmbunătăţii reacţia în situaţii de urgenţă. La nivel judeţean s-a constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub directa preşedinţie a Prefectului, iar la nivel local au fost înfiinţate Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă, conduse de edilii unităţilor administrativ-teritoriale respective. Cu ajutorul acestor structuri, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă gestionează, coordonează şi acţionează efectiv, cu mijloacele şi forţele din dotare, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente sau dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...